Google отново заплаши да спре търсачката си в Австралия, ако предложеният законопроект, който изисква от технологичния гигант да плаща на медиите за новините, от които печели пари, не бъде променен, пише The Wall Street Journal.

Заплахата е поредният изстрел в продължаващата вече месеци битка между Google и Facebook от една страна и австралийското правителство от друга. Канбера иска да накара гигантите да плащат на издателите, а спорът се следи внимателно от правителства по цял свят. Миналата година Facebook заяви, че ще забрани на австралийските потребители да споделят новини на платформата, ако предложението стане закон.

Мел Силва, управляващ директор на Google за Австралия, заяви пред депутатите в петък, че според предложения закон компанията трябва да плаща на издателите за линковете към новинарски материали, които излизат при търсене. Това би било "несъстоятелен прецедент", посочва тя, като допълва, че липсата на ограничения при свързването на различни страници е фундаментално за начина на работа на търсачката.

"Ако тази версия на проекта стане закон, няма да имаме друг вариант освен да спрем търсачката за Австралия", заплаши тя.

Google и Facebook получават приходи от реклами на база посещенията в техните сайтове и могат да увеличат трафика към тях като включват линкове към новинарски материали. Двете компании твърдят, че издателите също печелят от това, тъй като линковете изпращат потребителите директно към техните сайтове. След като дълги години отказваха да плащат за съдържание, през последните месеци технологичните компании все пак се споразумяха с някои издатели.

Австралийският премиер Скот Морисън засега не се поддава на заплахите и заяви, че няма да прави отстъпки. Очаква се парламентарната комисия, натоварена със закона, да излезе с доклад в средата на февруари.

"Австралия създава правилата за нещата, които можеш да правиш в Австралия. Тези, които искат да работят по тях, добре сте дошли. Но няма да се поддадем на заплахи", заяви още Морисън.

Европейската комисия не е приключила с Google

Европейската комисия не е приключила с Google

Брюксел води две нови разследвания срещу гиганта