Google вече няма да позволява закупените през платформата ѝ дигитални реклами да се появяват до интернет съдържание, което отрича климатичните промени. Забраната включва и YouTube, предава The Wall Street Journal.

Тя включва "съдържание, което оспорва научния консенсус относно съществуването и причините за климатичните промени", пишат от Google. Това включва всякакво съдържание, което оспорва, че човешката дейност или емисиите на парникови газове допринасят за промените.

С хода Google премахва основен източник на приходи за разпространителите на дезинформация относно климатичните промени. Говорител на компанията посочва, че ще бъде използвана комбинация от изкуствен интелект и служители, които да приложат политиката.

От години Google не позволява рекламите в някои типове съдържание, включително дезинформация относно пандемията и такова, което включва непълнолетни лица. Критиците обаче казват, че компанията не е особено ефективна в прилагането на забраната.

Facebook също има политики, с които ограничава приходите за тези, които разпространяват дезинформация.

Миналата седмица YouTube съобщи, че ще премахне видеата с неверни твърдения, че ваксините причиняват аутизъм, рак или проблеми при забременяване.

Промяната ще влезе в сила след 30 дни.