Водещият производител на месо на българския пазар "Градус" АД записа акции за близо 80 милиона лева в рамките на първичното си публично предлагане (IPO) на Българската фондова борса (БФБ), което се проведе днес. 

През първия ден на търговията са били записани общо 43 961 878 акции на цена 1,80 лева, става ясно от официалната информация на БФБ. Броят на записаните акции надвишава минималния съгласно проспекта на компанията, което прави IPO-то успешно.

Най-големият дебют на българската борса от десетилетие идва на 18 юни: Какво знаем за него?

Най-големият дебют на българската борса от десетилетие идва на 18 юни: Какво знаем за него?

IPO-то ще бъде проведено в 2 последователни дни, като очакваният капитал от него е до 146 милиона лева

Според предварителните планове на компанията на борсата трябваше да бъдат пуснати 55 милиона акции, като IPO-то е успешно при записването на 65% от тях.

"Радваме се, че инвеститорите показаха доверие в Градус и стратегическите й планове, и пожелаваме на компанията много успехи! Убедени сме, че примерът й ще бъде последван и от други успешни български компании, които ще набират средства чрез капиталовия пазар, за да инвестират в своя растеж и развитие.", коментира изпълнителният директор на БФБ Иван Такев.

Утре ще бъде вторият ден на търговия за "Градус". Плановете на компанията са общо набраният капитал от публичното предлагане да е над 100 милиона лева. При по-голям интерес от страна на инвеститорите от ръководството на дружеството могат да вземат решение за пускането на допълнително 6,6 милиона съществуващи акции.

Дебют за 100 000 000 лева на БФБ: Какво да очакваме от бъдещото IPO на “Градус”?

Дебют за 100 000 000 лева на БФБ: Какво да очакваме от бъдещото IPO на “Градус”?

Изпълнителният директор на компанията Ангел Ангелов пред Money.bg