Hyundai Motor затвори завод в Улсан, Южна Корея, след като служител на компанията е заболял от коронавирус, предаде Reuters. Извънредната мярка, която вече доведе до проблеми с веригата на доставките и на други компании от страната, ще засегне производството на SUV моделите Palisade, Tucson, Santa Fe и Genesis GV80.

Непосредствено след новината акциите на гиганта се понижиха с 5%, а широкият борсов индекс KS11 спадна с 3,3%. На фона на проблемите с производството в Южна Корея, Hyundai все още изпитва и затруднения заради Китай, тъй като спирането на производството доведе до недостиг на различни авточасти.

Hyundai ще се цели към производство на над 100 000 водородни клетки до 2024 г.

Hyundai ще се цели към производство на над 100 000 водородни клетки до 2024 г.

Компанията тепърва ще обяви локацията на новия си завод

Само днес в Южна Корея са открити 256 нови случая на заболяването, с което общият брой на заразените надхвърли 2 хил. души. Болестта създаде проблеми и за компании като Samsung, които трябваше да спрат части от производството и да изпратят служители в домашна карантина.

Пред същото е изправена и Hyundai. "Компанията също постави под карантина служители, които са влезли в близък контакт със заразения, и са предприети мерки за тестването им за коронавирус", посочиха от автомобилния производител. Освен тези действия, заводът ще бъде обезпаразитен, като засега не е ясно кога ще възобнови производството.

В Улсан Hyundai има четири завода, които произвеждат по 1,4 млн. превозни средства годишно, което се равнява на 30% от глобалната продукция на компанията. В града за нея работят над 34 хил. души.

Коронавирусът започна да затваря заводи и в Южна Корея

Коронавирусът започна да затваря заводи и в Южна Корея

Сред засегнатите са Samsung, Seojin Industrial и Hyundai

В края на миналата седмица Samsung затвори завода си в Гуми, тъй като един от служителите ѝ е дал позитивни резултати за заболяването, но производствената мощност възобнови работа в понеделник. Korean Air Lines ще понижи броя на полетите до САЩ през март, за да спре разпространението на вируса. Компанията ще проверява температурата на пасажерите преди да се качат в самолетите ѝ, като границата е 37,5 градуса.