Илон Мъск обяви, че "сериозно обмисля" създаването на нова платформа за социални медии в отговор на широката пропаганда и фалшиви новини онлайн. Както обикновено, милиардерът заяви намеренията си в Twitter.

Макар че непрестанно публикува там, Мъск отправя сериозни критики към Twitter, като твърди, че платформата не позволява свобода на словото, пише CNN Business.

"Като се има предвид, че Twitter трябва да е един вид обществена платформа, неспазването на принципите на свободата на словото фундаментално подкопава демокрацията", коментира Илон Мъск.

Илон Мъск ще е първият трилионер в света

Кой ще е първият трилионер в света?

Според ново проучване

Туитът на милиардера идва малко след като той публикува анкета в Twitter, в която запита потребителите дали вярват, че платформата се придържа към принципа на свободата на словото. Над 70% от потребителите гласуваха с "не".

Ако Мъск наистина създаде нова платформа, той ще се присъедини към нарастващото портфолио от технологични компании, които се позиционират като шампиони на свободата на словото и които се надяват да привлекат потребители, които смятат, че възгледите им са потиснати в платформи като Twitter, Facebook на Meta Platform и YouTube на Alphabet, коментират експерти.

До момента обаче нито една от компаниите, включително Truth Social на Доналд Тръмп, конкурентите на Twitter Gettr и Parler, както и видео сайтът Rumble, не са се доближили до достигане на обхвата и популярността на масовите платформи.

Социалната мрежа на Тръмп стартира на 21 февруари

Социалната мрежа на Тръмп стартира на 21 февруари

Тя ще работи на принципа на блог и в много отношения ще наподобява Twitter