Платформата за споделено пътуване Uber в продължение на години е използвала таен софтуер, който е помагал на стартъпа да избягва заявки от държавни служители и представители на властите. Това заяви източник, запознат с въпроса, цитиран от MarketWatch.

В изявление Uber потвърди за наличието на подобна програма, но според компанията целта й е да се избегне приемане на поръчки от потребители, които нарушават условията за ползване на услугата и искат да навредят на шофьорите.

Така софтуерът, известен под името Greyball, е целял да защити водачите от противници на услугата и конкуренти, които се опитват да нарушат операциите на компанията.

Според публикация на New York Times софтуерът е използван в градове, където компанията е изправена пред регулаторни пречки или пък в някои случаи услугата е изцяло забранена.

Системата е взимала данни, събирани от приложението на Uber и други техники за идентифициране, с които са се заобикаляли поръчки от длъжностни лица, които са се опитвали да ограничат услугата.

Методите са прилагани в градове като Бостън, Париж и Лас Вегас, както и в страни като Австралия, Китай и Южна Корея.