Голямата мултинационална компания 3M обяви нова вълна на съкращения, която ще обхване 6000 души, съобщават световните агенции. Причината за нея е намалялото търсене на потребителска електроника.

Контекст: 3M е сред водещите производствени конгломерати в света. От заводите ѝ излизат както канцеларски материали, така и специализирани продукти за комуникациите, химическата, автомобилната промишленост, както и електронни компоненти като дисплеи за смартфони и таблети. За нея работят около 92 000 души.

3M, която има офис и у нас, съкращава 2000 души в глобален мащаб

Производителят на скоч лепенките, който има офис и у нас, съкращава 2000 души

Програмата за намаляване на персонала ще засегне офисите в глобален мащаб

Оборотът на компанията е над 34 млрд. долара за 2022 г., оперативната печалба - над $6,5 млрд.

Детайли: Съкращенията ще обхванат всички отдели, звена и локации на компанията. Основен акцент ще е намаляването на "нивата на мениджмънт".

По-рано през тази година бяха освободени други 2500 души. Сега двете вълни на съкращения ще свият общата бройка на служителите на 3M с общо 10%.

3M съкращава 2 900 служители

3M съкращава 2 900 служители

Компанията иска да спести $350 млн.

Преструктурирането ще струва между 700 и 900 млн. долара.

В прав текст: Финансовият директор на компанията Мониш Патолавала заяви, че бизнесът с потребителска електроника на 3M се е свил с 35% през първата четвърт на 2023 г.: "В сравнение с първото тримесечие на миналата година потребителите са променили начина си на харчене към по-недискреционни стоки, а търговците на дребно са намалили агресивно нивата на запасите си".