Автомобилната индустрия на Турция запазва позицията си на най-голямата експортна група от страната през първата половина на годината. Това показват данните на индустрията, събрани от Anadolu Agency. Секторът затвори първата половина на годината със $17,7 милиарда продажби в чужбина, според данни те на Асоциацията на износителите на автомобилната индустрия Uludağ (OIB) и Асамблеята на износителите на Турция (TIM), цитирани от Daily Sabaн. Това е ръст от 2,3% в сравнение със същия период на 2023 година.

През този период местните производители на автомобили са изнасяли турските марки електромобили, както и останалите, произведени в страната, предимно за европейски страни, показват данните. В периода януари-юни секторът е изпратил продукти до приблизително 200 държави, свободни зони и автономни региони, като девет от първите десет страни са европейски.

Турската Togg изкарва модел, с който се цели в нови европейски пазари

Турската Togg изкарва модел, с който се цели в нови европейски пазари

Компанията иска да конкурира китайските електромобили на Стария континент

Европейският пазар като цяло е един от водещите пазари за турски стоки, като Анкара е петият по големина търговски партньор за ЕС през 2023 година.

Снимка 630786

Източник: iStock

Германия води списъка

Очаквано, Германия води списъка с износ на автомобили, който е в размер на $2,44 милиарда долара, следвана от Франция с $2,07 милиарда. Обединеното кралство е на трето място с $1,94 милиарда, следвано от Италия с $1,66 милиарда и Испания с $1,23 милиарда. Доставките за тези пет държави представляват близо 53% от общия износ на сектора.

Износът за останалите страни в топ 10 възлиза на $733,34 милиона доставки за Полша, $683,54 милиона за Словения, $622,4 милиона за Белгия, $564,08 милиона долара за САЩ $514,07 милиона долара за Румъния.

Износът за Саудитска Арабия е скочил с 238%, нараствайки от $41,83 милиона на $141,40 милиона. По подобен начин износът за Австралия отбеляза ръст от 114,7%, повишавайки се от $60,96 милиона на $130,91 милиона в сравнение със същия период на миналата година.

Месечни данни

Данните от Асоциацията на износителите на автомобилната индустрия Uludağ разкриват, че въпреки спада в месечния обем на износа, наблюдаван през юни, секторът в Турция запазва челната си позиция в общите доставки, представлявайки 14,1% от чуждестранните продажби. Износът е спаднал с 12% на годишна база до $2,6 милиарда през юни. 

Автомобилната индустрия е една от ключовите в Турция, в която работят десетки хиляди хора. Често е наричана "локомотивът на турския износ". Общият износ на страната възлиза на $18,5 милиарда през юни, по данни на турското Министерство на търговията.

Турция излиза от "сив списък“ за пране на пари. Ще доведе ли това до ръст на чуждестранните инвестиции?

Турция излиза от "сив списък“ за пране на пари. Ще доведе ли това до ръст на чуждестранните инвестиции?

Анкара вярва, че капиталовите потоци към нея ще се увеличат