Турският производител на електрически автомобили Togg започна да работи по нов модел. Той носи името T8X и е спортен SUV от B-сегмента, заяви главният изпълнителен директор на компанията пред Anadolu Agency (AA).

Той намекна, че компанията планира да представи новата кола след началото на продажбите на седана T10F още тази година. След това компанията има амбициите да пробие с новия си автомобил на европейските пазари.

Главният изпълнителен директор на Togg Гюркан Каракаш заяви, че версия на T10X със задвижване на всички колела ще бъде предложена за продажба още през юни и юли.

Снимка 489445

"Продължаваме дейността си, за да се наложим постепенно в Европа чрез нашата компания Togg Europe. Това вече се случва", подчертава мениджърът.

Турската Togg представи втората си изцяло електреска кола

Турската Togg представи втората си изцяло електреска кола

Батерията на седана трябва да осигури пробег от 600 км.

Конкуренция на китайските електромобили

Togg вече изгражда инфраструктурата и иска да започне предварителната продажба на T10X в Европа в края на тази година и доставки на новия модел от 2025-а година.

Стратегията на задграничния целеви пазар на турската автомобилна компания е преразгледана след наблюдение на динамиката на пазара. Първоначалната цел беше навлизане в скандинавските страни, в Нидерландия и Белгия, но има промяна в плановете.

"Секторът напредва бързо и конкуренцията на китайските производители на автомобили се разпространяват навсякъде, поради което решихме да навлезем на пазарите в Европа и по-специално в "триъгълника" на Германия, Франция и Италия, които съставляват най-големия европейски автомобилен пазар", съобщават от Togg.

От компанията отчитат рекордно търсене на новите модели, които пускат. Миналата година са продали всички превозни средства, които са планирали да произведат през годината, в рамките на 18 часа.

Интрес към колите на Togg в Европа има все повече, като в момента той е най-голям в Швейцария и Германия. Марката успя бързо да се превърне в "престиж за турците", пишат германски медии.

Приносът на автомобилния поризводител към икономиката на страната също не е за пренебрегване. Някои експерти вече сравняват този принос с този на националния превозвач Turkish Airlines (THY).

От продажбите на електрическите автомобили е очевидно едно. За разлика от България, Турция определено е готова за масово преминаване към електромобили.

Турският електромобил Togg постави рекорд за доставки през август

Турският електромобил Togg постави рекорд за доставки през август

Компанията има за цел да произведе 1 милион автомобила до 2030 година