От компанията-прозиводител на първия електрически автомобил в Турция - Togg, обявиха, че са продали 1965 електромобила T10X само през август, съобщава Daily Sabah. Това е рекорд за фирмата, която в края на лятото надминава общия брой доставки, извършени през предходните три месеца - от май до юли.

"Буквално счупихме рекорд, като доставихме автомобила 1965 T10X на нашите потребители през август. По този начин надхвърлихме общия брой доставки за 3 месеца само за един месец и това е чудесна бизнес новина за нас", се казва в писмено изявление на компанията.

Масовото производство на T10X започна през октомври миналата година, когато първият електромобил в страната беше представен пред публика по време на голяма церемония по откриването. Консорциум от пет турски компании, наречен Automobile Initiative Group of Türkiye или съкратено Togg, произвежда автомобила в сътрудничество със Съюза на камарите и стоковите борси на Турция (TOBB).

$50 000: TOGG разкри цените на първия модел турски автомобили

$50 000: TOGG разкри цените на първия модел турски автомобили

Доставките ще започнат в края на март

Наскоро президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган официално стана първият собственик на първата Made in Turkey кола. В началото на март започнаха и дългоочакваните доставки на автомобила. 

Ердоган, придружен от първата дама Емине Ердоган, получи EV модела T10X на Togg на церемония в президентския комплекс в столицата Анкара.

"Техният напълно електрически SUV от C-сегмента се отличава с цвят "Anadolu", вдъхновен от червеното, отразяващ искреността и страстта на анадолските земи", писаха тогава местните медии.

Президентът на Турция отдавна настояваше индустрията в страната да проектира местен автомобил с идеята да превърне Турция в по-голяма икономическа сила.

След като стартира масовото му производство в края на октомври, от Togg казаха, че T10X първоначално ще се продава с един двигател и две батерии. Моделът ще разполага с батерии с капацитет от 52,4 и 88,5 киловатчаса, с пробег съответно от 314 и 523 километра.

Първата версия на T10X може да ускори от нула до 100 км/ч (62,14 мили/ч) за 7,6 секунди, докато втората, чиято доставка ще започне на 29 октомври, може да направи 0-100 км/ч за 4,8 секунди.

Наречен Automobile Initiative Group of Türkiye, или Togg - консорциум от пет турски компании, произвежда автомобила в сътрудничество със Съюза на камарите и стоковите борси на Турция (TOBB). Батериите на Togg T10X могат да се зареждат до 80% от 20% за по-малко от 28 минути на станции за бързо зареждане.

Компанията има за цел да произведе 1 милион автомобила до 2030 година, а от 2025-а да започне голям износ на електрически автомобили извън Турция.

Ердоган официално стана първият собственик на Togg

Ердоган официално стана първият собственик на първата Made in Turkey кола

Дългоочакваните доставки на електромобила започнаха