Испанската Banco Santander започна годината със силен старт след 10-процентно увеличение на печалбите за първото тримесечие.

Базираната в Мадрид банка, която е най-голямата в еврозоната по пазарна стойност, се възползва от здравословния ръст на приходите, строгия контрол на разходите и подобряването на качеството на кредитите си. Изключвайки валутните движения, нетната печалба е нараснала с 22% на годишна база.

Общите приходи през тримесечието нараснаха с 1% до 12.2 млрд. евро, а нетните печалби през периода нараснаха с 10% до 2.05 млрд. евро, надминавайки очакванията на повечето анализатори.

Банката, която работи в Европа и Америка, се възползва от икономическото възстановяване в Бразилия, превръщайки страната в един от най-големите си източници на печалба за тримесечието, след като печалбите нараснаха с 27% до 677 млн. евро.

В Испания, където миналата година Santander се разшири с придобиването на затруднения си конкурент Banco Popular само за 1 евро, печалбите й се увеличиха с 26% до 455 млн. евро.

Британското подразделение на банката продължи да се бори, засегнато от увеличаването на провизиите за лоши кредити и по-високите регулаторни разходи, тъй като се подготвя да раздели операциите си, за да спази правилата за обособяване. Печалбите в Обединеното кралство спаднаха с 21% до 320 млн. евро.

Американският й бизнес, считан за отдавна е проблемното звено в групата, обаче процъфтява. Печалбите в САЩ нараснаха с 51% до 125 млн. евро, което според компанията се дължи главно на по-високите печалби от финансовите транзакции, по-ниските провизии и контрола върху разходите, които компенсират спада на брутния доход.