Продажбите на гръцката верига за детски играчки и стоки за дома в България може да спаднат с над 50 процента през ноември, предупредиха от компанията. Причината се крие в изискването за "зелен сертификат", въведено през втората половина на октомври, и ниската имунизация сред българското население. Ситуацията в Румъния не е много по-различна.

От началото на годината до края на октомври групата, която има присъствие в Гърция, Кипър, България и Румъния, записва 7 процента общ ръст на продажбите спрямо същия период на миналата година. Десетият месец се задържа на позитивна територия с минимален ръст от 0,6 процента спрямо октомври 2020 г. Положителният резултат се дължи на Гърция и Кипър, където магазините остават отворени и работят без допълнителни ограничения.

Към 3 ноември обаче Гърция обяви нови мерки срещу неваксинираните: задължителни отрицателни тестове за влизане в нехранителни магазини, банки и други. От 6 събота ограниченията влизат в сила, а от групата посочват, че те "създават условия за нечестна конкуренция", тъй като за супермаркетите няма такова изискване.

Политическата несигурност засилва проблема

В България Jumbo отчита 23 процента спад на продажбите през октомври, а за десетте месеца от началото на 2021 г. се отчита ръст от 6 процента.

От групата посочват, че имунизацията в България и Румъния остават на изключително ниски нива, а "политическата несигурност засилва проблема". Прогнозата е, че спадът на продажбите ще продължи, тъй като "ситуацията в тези страни напомня същия период преди локдауна в Гърция и Кипър през последните 2 месеца на 2020 г.".

В северната ни съседка продажбите през октомври спадат с 1,6 процента - въпреки успешното отваряне на нов магазин в Крайова. За десетте месеца обаче те растат със 17 процента.

Инерцията на продажбите през ноември индикират възможен спад от 30 процента, посочват още от компанията.

Резултатите в Гърция и Кипър са положителни. През октомври 2020 г. в Гърция се отчита 2,8 процента ръст, а за периода от началото на годината - повишение от 3 процента.

В Кипър продажбите растат с 15 процента през октомври и с 10 процента от началото на годината.

Jumbo със спад на приходите и печалбата в България, но готви отварянето на нов магазин

Jumbo със спад на приходите и печалбата в България, но готви отварянето на нов магазин

Българският пазар допринася за 11,62% от оборота на групата през 2020-а

Към момента Jumbo има девет магазина в България - четири са в София и по един има в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора, като за нея работят 813 души. От компанията очакват да заработи и нов такъв в следващите две години, става ясно от съобщението за финансовите резултати за 2020 година.

Вероятно тук става върос за готвения пети обект на веригата в София, който ще бъде и десети за страната. Още през 2018 година стана ясно, че дружеството е подало инвестиционно намерение за изграждането на обект в столичния район "Надежда".

През миналото есен обаче от Jumbo обявиха, че отлагат плановете си за откриване на три нови магазина в Румъния и България заради пандемията.

Цялата група има 52 обекта в Гърция и още 28 в Румъния, България и Кипър.