Пандемията е донесла спад на продажбите и печалбата на гръцката верига за търговия с играчки и стоки за дома Jumbo, след като магазините ѝ бяха затворени за няколко месеца през миналата година. Въпреки това от компанията планират да отворят нов обект в страната в следващите 2 години.

Печалбата преди облагането с данъци на компанията се е свила до 18,2 милиона евро през 2020 година при резултат от 20,8 милиона евро за предходната година, а продажбите ѝ възлизат на 81,1 милиона евро при 90 милиона евро година по-рано.

Това става ясно от годишния финансов отчет на дружеството, публикуван през миналата седмица и цитиран от сайта SeeNews.

Българският пазар допринася за 11,62% от оборота на групата на Jumbo за фискалната година, приключила на 31 декември. Това означава, че въпреки пандемията делът на българския бизнес на веригата се увеличава, като година по-рано той отговаря за 10,53% от оборота.

Jumbo отлага отварянето на 10-я си магазин в България заради пандемията

Jumbo отлага отварянето на 10-я си магазин в България заради пандемията

Компанията отчита 22% спад на печалбата си за първата половина на 2020-а

Към момента Jumbo има девет магазина в България - четири са в София и по един има в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора, като за нея работят 813 души. От компанията очакват да заработи и нов такъв в следващите две години, става ясно от съобщението за финансовите резултати за 2020 година.

Вероятно тук става върос за готвения пети обект на веригата в София, който ще бъде и десети за страната. Още през 2018 година стана ясно, че дружеството е подало инвестиционно намерение за изграждането на обект в столичния район "Надежда".

През миналото есен обаче от Jumbo обявиха, че отлагат плановете си за откриване на три нови магазина в Румъния и България заради пандемията.

Цялата група има 52 обекта в Гърция и още 28 в Румъния, България и Кипър. В съобщението за финансовите резултати за северната ни съседка става ясно, че от гръцката верига планират да увеличат обектите си там с 11 нови в хоризонт от 5 години.

Jumbo прави складова база за €35 милиона в Румъния

Jumbo прави складова база за €35 милиона на 76 километра от България

Центърът трябва да бъде готов през следващата година