Независимо дали се консумират под формата на пържени картофи, чипс или се използват за готвене, се очертава лоша година за любителите на картофите в Европа, пише Bloomberg.

Рекордната гореща вълна и липсата на дъждове в Европа навредиха на картофените култури, а през август цените във Великобритания се утрояват спрямо година по-рано. Това повиши цената и на традиционния британски специалитет риба и пържени картофи.

Предстоят и още поскъпвания, предупреждава Андрю Крук, президент на федерацията, представляваща повече от 10 000 търговци на риба и пържени картофи на Острова.

"Това ще бъде катастрофа за нас тази година. Никога не съм виждал цените на картофите толкова високи по това време на годината. Притиснати сме", заяви пред Bloomberg Крук, който от 9-годишен участва в семейния картофен бизнес.

Възможна ли е криза с пшеницата заради рекордните горещини?

Възможна ли е криза с пшеницата заради рекордните горещини?

Сушата удари сериозно реколтата в най-големите износителки

Рекордните горещини засегнаха тежко и реколтата от зърнени култури, което неизбежно ще доведе до поскъпване на хляба и хлебните продукти. Основните видове в България също ще поскъпнат, прогнозират от бранша.

Метричен тон пресни картофи в Обединеното кралство скочи до 300 паунда (390 долара) миналия месец, третата най-висока цена от 50-те години на миналия век, според Съвета за развитие на земеделието и градинарството. Цените на фючърсите за доставка на обработени картофи през април се удвоиха тази година в Лайпциг, Германия.

8 от 10-те държави, които са най-големи потребители на картофи, се намират в Европа. Това вероятно ще доведе до ожесточена конкуренция за доставки на базовия хранителен продукт. Британците и поляците консумират по над 100 кг картофи годишно на глава от населението.

Предвид факта, че зеленчукът се нуждае от по-влажен климат, реколтата на Великобритания вероятно ще спадне най-малко с 8%, когато започне събирането й този месец, прогнозират от земеделското сдружение. Добивите ще са още по-слаби в континентална Европа, която ще се бори с Острова за допълнителен внос.

Горещините и дъждовете това лято могат да оставят Европа без зърно и пшеница

Горещините и дъждовете това лято могат да оставят Европа без зърно и пшеница

Особено засегнати са производителите в по-северната част на Стария континент

"Ще се борим за картофи с Европа. Няма достатъчно картофи, които да обикалят, всичко е съвсем малко", заяви Крук, който има собствен магазин за риба и пържени картофи в Северозападна Англия.

Британската индустрия за приготвяне и продажба на риба и пържени картофи е по-уязвима от краткосрочните колебания в цените, тъй като не сключва дългосрочни договори, предпочитани от супермаркетите и големите производители. Порция картофи поскъпна до 2-2.20 паунда, от 1.70-1.80 паунда в началото на лятото, отбелязва бизнесменът.

Земеделските производители в Северна Европа очакват добивите да се свият, а германските преработватели предупреждават за недостиг на големи картофи, необходими за приготвянето на класическите пържени картофи.

"Картофите може да са по-малки, с по-лошо качество, отколкото през предходните години. Доставчиците и производителите ще трябва да създават повече от това, с което разполагат", каза Роб Клейтън, стратегически директор по картофите в Съвета за развитие на земеделието и градинарството в Стоунлий, Англия.