Горещото и сухо лято прекрати 5-годишното изобилие в много от държавите, добиващи пшеница, и започна да източва резервите на големите износители до най-ниските нива от 2007/08 година, когато ниските запаси допринесоха за бунтове заради недостиг на храна в Африка и Азия, разказва Reuters.

Въпреки че се очаква световните запаси да достигнат исторически рекорд от 273 милиона тона в началото на новия сезон 2018/19 година, по изчисление на земеделското ведомство на САЩ, проблемът е, че почти половината от тях са в Китай, която няма да ги пусне на световните пазари.

Експерти предвиждат, че до края на сезона осемте най-големи износителки ще останат с 20 процента от запасите - достатъчни само за 26 дни - от една трета преди десетилетие. Изчисления сочат, че Китай ще консумира 16% от пшеницата по света и ще държи 46% от запасите по света в началото на сезона и малко повече от половината към края.

"Хората трябва да спрат да смятат запасите в Китай в техните изчисления. Ако го направят, ще видят, че те са изключително малко", казва Дан Бас, президент на AgResource Co.

Повторение на кризата от 2007/08, която накара много държави да ограничат или да забранят износа, е малко вероятно заради липсата на останалите фактори, включително изключително скъп петрол. Цената на пшеницата е над два пъти по-ниска днес, отколкото бе през февруари 2008 г.

Внасящите страни в Северна Африка също са по-добре позиционирани заради по-високите запаси. "Това може да има влияние върху инфлацията при храните, но северноафриканските държави този път отчитат по-добра реколта и няма да зависят толкова много от внос, както в последните години", казва Абдолреза Абасиян, главен икономист във Food and Agriculture Organisation към ООН.

По-скъпа пшеница, добра реколта от царевица и слънчоглед вдигат доходите на фермерите

По-скъпа пшеница, добра реколта от царевица и слънчоглед вдигат доходите на фермерите

След жътвата страната отбелязва 11% ръст в експорта на пшеница

Китай започна да трупа запаси пшеница през 2006 г., за да осигури сигурност и стабилност. При цена от $9,75 за бушел (35 литра), Китай не може да продава на международните пазари без да натрупа сериозна загуба.

Реколтата в някои от най-големите износителки - Аржентина, Австралия, Канада, ЕС, Казахстан, Русия, Украйна и САЩ - пострада тази година. Сушата през лятото в Русия и Украйна бе последвана от рекордни горещини в ЕС. Сухото време заплашва реколтата и в Австралия.

Прогнозата за реколтата в ЕС неколкократно бе намалявана, а Германия прогнозира най-ниска реколта от 24 години насам заради невиждано високи от 1881 г. температури.

Сушата превърна австралийската пшеница в най-скъпата в света

Австралийската пшеница е най-скъпата в света. Ето защо

Тя изпревари не само зърното от други страни, но и останалите основни суровини

Министерството на земеделието на Русия проведе срещата миналата седмица с търговците, за да обсъди обемите за износ. Ведомството отрече да са обсъждани ограничения, но някои от присъствалите намекнаха, че това може да се случи по-късно през сезона.

САЩ са в най-добра позиция, тъй като имат високи запаси и повишаващ се добив, така че могат да капитализират недостига.

Две големи износителки в южното полукълбо все още са далеч от прибирането на реколтата. Очаква се в Аржентина тя да е рекордна, но в Австралия да падне до най-ниското си ниво от повече от десетилетие.

Сушата принуди най-големия вносител на пшеница да плаща рекордна цена

Сушата принуди най-големия вносител на пшеница да плаща рекордна цена

Реколтите в Русия, Франция и Германия спадат сериозно