Сушата в Австралия превърна местна пшеница в най-скъпата в света. Цените на зърното растат в цял свят, задвижвани от сушата и повишаващите се температури в Европа и Черноморския регион, пише Bloomberg.

20-процентният скок в цената на пшеницата от Източна Австралия през миналия месец надмина всичките 22 суровини в Индекса на Bloomberg за суровините. Най-големият износител на зърно в южното полукълбо преживя най-сухия си юли от 2002 г. насам и петият най-горещ в историята.

Австралия поведе световния скок в цените на пшеницата

Австралия поведе световния скок в цените на пшеницата

В Чикаго твърдата зимна пшеница се покачи с 14%, а обикновената мека пшеница - с 10%.

След последователни години на богати реколти, световното производство на пшеница ще падне до 3-годишно дъно за по-малките култури в Европа, Черноморския регион и първия спад на руския добив от 6 години.

През юни Австралия прогнозира производство на пшеница от 21.9 млн. метрични тона, което е с около 3% повече от миналогодишната реколта, която беше най-слабата от десетилетие.

Горещините и дъждовете това лято могат да оставят Европа без зърно и пшеница

Горещините и дъждовете това лято могат да оставят Европа без зърно и пшеница

Особено засегнати са производителите в по-северната част на Стария континент

Една от най-големите банки в страната - National Australia Bank предупреди миналия месец, че продукцията може да падне под 20 млн. тона заради "тежките" условия в много части на страната.

"Продължителното сухо време в североизточната част на Австралия намалява производството на лятно зърно, а това означава, че зимните култури през 2018 г. най-вероятно ще бъдат скромни", каза Тобин Гори, стратег в Commonwealth Bank of Australia.

"Допълнително напрежение създава търсенето на фуражи в източна Австралия. Същото сухо време означава, че пашата и растежът на фуража също са слаби", добавя Гори.

Сушата принуди най-големия вносител на пшеница да плаща рекордна цена

Сушата принуди най-големия вносител на пшеница да плаща рекордна цена

Реколтите в Русия, Франция и Германия спадат сериозно

Цените намаляха с 0.8% до 283 долара за тон в четвъртък. В САЩ твърдата зимна пшеница се повиши с 0.6% до 5.6725 долара за бушел, а меката обикновена поскъпна с 0.6% до 5.6175 долара за бушел, по данни на Bloomberg.

От единия до другия бряг

Вторият по големина производител на пшеница в страната - Нов Южен Уелс преживява най-сухия юли от 2002 г. насам и петият най-сух в историята, според австралийската метеорологична агенция. Около 99% от щата са засегнати от сушата, което наложи местното правителство да отпусне помощ от 370 млн. щатски долара.

Ситуацията в Западна Австралия, най-големият производител на пшеница, е малко по-оптимистична, тъй като валежите през юли могат да помогнат за увеличаване на добивите, дори при средни условия през останалата част от годината.

Австралийският износ се очаква да спадне, тъй като сушата намалява продукцията

Австралийският износ се очаква да спадне, тъй като сушата намалява продукцията

Влошаването на перспективите за производството също заплашва да затрудни износа. Доставките на купувачи в Индийския океан и Североизточна Азия може да паднат, тъй като предимствата на товарните услуги в Австралия намаляват, според Гори.

Австралийското правителство прогнозира износ от 15.2 млн. тона пшеница през годината, започнала на 1 юли, най-ниската стойност от 9 години. Предвид някои оценки за около 16 млн. тона, експерти смятат, че износът ще бъде с около 3 млн. тона по-малко.

Влошиха прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС и Русия

Влошиха прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС и Русия

Очакванията за руския износ на зърно са намалени с 6,5 млн. тона

Сред земеделските производители има леко облекчение, тъй като горещините и сушата ще продължат между август и октомври. Има над 80% вероятност за по-сух период в южната част на Нов Южен Уелс и северната част на щата Виктория, според метеоролозите. За големи части от Северна и Източна Австралия има 80% вероятност от по-топли дни.

Задаващото се климатично явление Ел Ниньо може допълнително да засили опасенията за реколтата, като Австралия внимателно следи часовника за момента, който обикновено донася сухо време в източната част на страната.

Повечето климатични модели показват, че тропическият Тихи океан ще възобнови затоплянето през следващите седмици. Очаква се нивата на Ел Ниньо да бъдат достигнати през пролетта в южното полукълбо.