Германската дискаунт верига KiK планира мащабна експанзия на българския пазар, след като отвори първия си магазин у нас в началото на миналия месец. До края на 2021 година компанията има за цел да отвори 20 обекта в страната, а в следващите 5 години техният брой да достигне 80. За същия период KiK ще наеме между 800 и 1200 служители в страната.

Плановете на компанията за развитието на бизнеса ѝ в България бяха потвърдени от управителя на дружеството у нас Анастасия Пеева.

"В следващите 5 години искаме да достигнем поне цифрата 80, като при отварянето на всеки магазин назначаваме между 10 и 15 човека", заяви пред Money.bg тя по време на откриването на втория обект на веригата у нас, който се намира в Mega Mall в столичния квартал "Люлин". Първият заработи през юни в друг търговски център - The Mall.

KiK отваря първия си магазин в България

Германският дискаунт гигант KiK отваря първия си магазин в България

С година закъснение

По думите на Пеева в следващите месеци веригата ще дебютира и в други градове в страната. "Не се фокусираме само върху София и не само върху големите градове", посочи тя и добави: "Гледаме навсякъде по линията София-Бургас, където може да представлява интерес за нас.".

Управителят на KiK за България потвърди още, че компанията вече има планирани още 10-12 конкретни локации, по отварянето на които се работи.

Освен, че веригата ще търси възможности извън столицата, тя ще "излезе" и от търговските центрове, като засега цел за нея са обособените ритейл паркове, както и отварянето на отделни самостоятелни магазини на марката.

"Едно от важните условия за нас е да има достатъчно пространство, тъй като се ориентираме, към места, където може да разполагаме с поне 600 квадратни метра търговска площ", обясни тя.

През 2018 година стана ясно, че германската KiK е поставила България в списъка си с пазари, на които да навлезе през следващите 12 месеца. Тогава беше казано, че от компанията искат да стартират у нас с 10 обекта през първата година.

KiK: Отваряме втори магазин в София през юли и готвим 8 други в страната през 2020-а

KiK: Отваряме втори магазин в София през юли и готвим 8 други в страната през 2020-а

Веригата отвори първи обект у нас тази седмица и се насочва към градовете с над 20 000 жители

Дебютът на веригата беше отложен за 2020 година, като преди това тя успя да отвори първите си обекти в съседна Румъния.

"Предпочетохме да изчакаме с отварянето тук. България е част от по-голям пакет от държави за експанзия в региона и целият процес отне повече време", обясни причината за забавянето Анастасия Пеева. "Засега резултатите в Румъния са много добри, като там досега има работещи общо 40 магазина в различни части на страната", акцентира върху представянето на KiK в северната ни съседка тя.

Веригата KiK е основана в Германия през 1994 година , като днес тя е сред най-големите търговци на дребно в икономика номер 1 в Европа. Тя има повече от 3400 магазина на Стария континент, като за нея работят над 24 000 души. Тя продава мъжки, дамски и детски дрехи, както и различни стоки за дома.