China National Petroleum е спряла доставките на бензин и дизел до Северна Корея, предава Reuters. Горивата в държавата идват основно от Китай и в по-малка степен от Русия.

Причината за спрените доставки са притесненията, че търговците в Северна Корея няма да може да плати доставките. В последните дни това вече се е случвало, твърди агенцията. А решението е било обсъждано в последните два месеца.

Една от възможните причини за това е, че китайските и международните банки правят по-обстойни проверки, след като Северна Корея е в американския списък с държави, на които има наложени санкции.

За 2016 г. Китай е продала над 96 000 тона бензин и почти 45 000 тона дизел за общо 64 милиона долара на Северна Корея. Почти цялото количество е продадено то China National Petroleum.

Междувременно от април до юни цената на бензина в Северна Корея се е повишил с 50%, а цената на дизела - двойно, показвайки, че има намаление на доставките.

Не е ясно кога те ще бъдат възобновени.

Заради тестовете с балистични ракети през февруари Пекин спря поръчките на въглища от Северна Корея до края на годината, намалявайки значително източника на приходи на Пхенян.