Най-големите производители на смартфони в Китай са готови да се изправят срещу Apple на домашен терен, след като детронираха iPhone на своя пазар, пише Bloomberg.

Huawei и Xiaomi водят разговори с американските мобилни оператори за възможното началото на продажбите на своите смартфони на американските потребителите още през следващата година. Преговори се водят с AT&T и Verizon. Източници на Bloomberg обаче не гарантират, че китайците ще имат успех.

Apple е производител номер едно в САЩ.

Снимка 329125

Huawei вече се опита да продава своя Mate 9 чрез сайтовете като Amazon, но работата с мобилни оператори ще даде на производителя по-широко присъствие в САЩ чрез магазини, сайтовете на компаниите и телевизионни реклами.

Xiaomi потвърди официално за разговорите, като от компанията заявиха, че се надяват да започнат да продават телефони в следващите две години. Но уточниха, че разговорите с операторите са доста времеемки. Производителят на смартфони планира да отвори и собствени магазини в САЩ, в които да продава прахосмукачки, фитнес тракери, термостати и други устройства.

Китайските производители се опитват да стъпят на пазара в САЩ в добро време. Мобилните оператори в Щатите започнаха да премахват субсидиите за покупка на устройва и все повече потребители трябва да плащат пълната цена на устройствата. А флагманите вече подминават цени от 1 000 долара.

Китайските телефони пък се продават доста по-евтино. Mate 9, например, има цена от 400 долара.

В момента пазарът е доминиран от Apple и Samsung. А почти всички устройства се закупуват чрез операторите, което означава, че завземането на пазарен дял без тяхна помощ е почти невъзможно.

От своя страна Apple смята китайския пазар за един от най-важните. През третото тримесечие продажбите на iPhone там са около 8,8 милиона. Това означава, че компанията от Купертино държи около осем процента от пазарния дял.

През последните години продажбите намаляват, въпреки че през последното тримесеиче има ръст от 40% на годишна база.