Свинското месо в магазините у нас започна да поскъпва в началото на декември. Всъщност, средно с около 10% е поскъпнало свинското месо напоследък, казва за БНР-Варна Венцислав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство. Въпреки това, свинското си остава една от най-евтините месно стоки на витрината в магазините.

"Има леки затруднения в доставките през декември, когато всеки пътува някъде. Стоки гравитират в целия Европейски съюз и доставките стават по-бавно. И като добавим по-високото търсене на свинско в този период, това довежда до повишение на цените на угоените свине в страната и чужбина. Това се отразява и на цената на тяхното месо, което потребителите купуват в магазинната мрежа", обясни Славов.

Едва 30-35% от месото в магазините у нас е българско производство. Останалото е вносно, основно от Испания, Франция и Белгия. Сериозен интерес към българския пазар на свинско месо проявява и Румъния в последните няколко месеца, поясни още Славов.

По думите му, свинското месо от Европа е проверено и отговаря на изискванията за качество. Въпреки това, българското месо е по-качествено от вносното, най-малкото защото стига до магазинната мрежа много по-прясно.

В тази връзка Явор Григоров - месар и собственик на магазин в центъра на Варна, който работи изцяло с българско свинско от околностите на Варна - коментира, че вносното свинско месо пътува няколко дни от чужбина, а докато стигне до магазините може да минат и 7-8 дни, което намалява и качеството на месото.

А Венцислав Славов от Асоциацията за промишлено свиневъдство допълва, че друга причина за по-добрия вкус на българското свинско месо е фактът, че фуражите, с които се хранят прасетата, са произведени основно в България.

Китай отмени наложената преди 14 години забрана за внос от Русия на свинско месо

Китай отмени наложена преди 14 години забрана за внос от Русия на основен вид месо

Причината за забраната