Meicai - китайски стартъп, който помага на фермерите да продават зеленчуци на ресторанти, набра 450 милиона долара финансиране, предава Bloomberg.

Базираната в Пекин компания е набрала средствата при оценка от около 2,8 милиарда долара. Тя търси възможност да разшири бизнеса си в скъпия пазар на свежи храни. Основни инвеститори са Tiger Global Management, China Media Capital и Genesis Capital.

Meicai, която в превод означава "красив зеленчук", бе основана през 2014 г. с цел да доставя зеленчуци за около 10 милиона малки и средноголеми ресторанта в Китай. Компанията позволява на собствениците им да използват приложение на мобилния им телефон, за да поръчват стока директно от фермерите.

Финансирането подчертава високите оценки, които китайските компании получават в пазар с прекомерен капитал. Половината от десетте най-големи венчър сделки през миналата година са били с базирани в Китай дружества. Общо 65 милиарда долара са били инвестирани в компании в страната, казва изследователската Prequin. Най-голямата сделка бе за конкурента на Uber в страната Didi Chuxing.