Световният лидер при отдаването под наем на електрически тротинетки - компанията Bird Global, е подала заявление за защита от фалит. Това се случва точно пет години, след като тя стана стартъпът, най-бързо достигнал статута на еднорог - компания с оценка от над $1 милиард, съобщава Bloomberg.

Bird е изброила активи и пасиви между $100 милиона и $500 милиона в съдебните си документи. С този ход компанията си гарантира защита от кредиторите, докато търси одобрение от съда за план, чрез който да се опита да им се изплати.

Руската компания Yandex Go пусна електрически тротинетки под наем по улиците на Белград

Руска компания пусна тротинетки под наем по улиците на Белград

Все по-голяма част от руския бизнес работи добре в Сърбия

Bird е основана от бившия директор на Uber и Lyft Травис Вандер Занден в Лос Анджелис през 2017 година. След нея по целия свят се появяват компании, които копират нейния модел.

Снимка 443232

Източник: iStock

Как се стигна до заплахата от фалит?

Тази година стойността на книжата на Bird се понижи на фона на отслабналия ентусиазъм към електрическите тротинетки. През септември Нюйоркската фондова борса заяви, че ще отпише акциите на Bird, която стана публична през 2021 година чрез SPAC компания. Фирмата беше свалена от борсата, след като пазарната ѝ капитализация спадна под прага от $15 милиона.

От Bird казват, че работят нормално по време на процеса на преструктуриране. Бизнесът на компанията в Европа и Канада не е включен в заявлението за защита от банкрут.

Париж забрани електрическите тротинетки под наем. В София бяха въведени по-строги регулации

Първи европейски град забрани електрическите тротинетки под наем. A какво направи София?

Това е и първият град в Европа, който се отвори за споделения пазар на електрически тротинетки преди 5 години