През първите шест месеца на 2021 г. в страните от Европейския съюз са продадени само 741 автомобила Lada. Това съобщава Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA). Според анализаторите бройката е с 35,4% по-малка от тази за същия период през 2020 година. Тогава на европейския пазар са продадени 1 147 автомобила от руската марка.

По този начин Lada се превърна в най-непопулярната марка автомобили, продавани в Европа. Френският модел Alpine беше най-близо до руския производител АвтоВАЗ по негативна динамика на продажбите. Тази компания през 2021 г. успя да продаде само 903 автомобила в Европа.

Що се отнася до юни, продажбите на Lada в ЕС също показаха отрицателен ръст. През месеца европейците закупиха 126 автомобила на руската компания (-59,2%). Автомобилите Lada също заеха последното място в класацията за популярност в Европа миналия месец. През юни Alpine успя да продаде 237 автомобила и да изпревари руската компания.

Официално АвтоВАЗ вече не изнасяя автомобили за Европа. Компанията спря да доставя нови автомобили за ЕС още през 2019 г., след което постепенно разпродава останалите на склад. Това решение беше взето от компанията поради новите екологични стандарти . Преди това повечето леки автомобили изнасяни от Русия бяха доставени в балтийските страни, Германия и Чехия, пише Autonews.

Малките частни компании обаче се занимават с продажба на руски автомобили в някои страни. Например в Словакия вносът на местни офроуд превозни средства Lada Niva Travel се извършва от малка местна компания, наречена Autoprofit Group. Също така руски автомобили се появиха при независим дилър CanoCar в чешкия град Бърно. В Германия автомобилите Lada могат да бъдат закупени и от няколко малки фирми.

Най-много леки автомобили в Европейския съюз през първата половина на тази година бяха продаден от Volkswagen. Германската компания успя да реализира 579 612 коли за шест месеца, което е с 26,6% повече в сравнение с 2020 г. Renault е на второ място с 357 217 продадени автомобила (+ 3,2%). Peugeot затваря първата тройка при производителите. Френската компания е продала 316 207 автомобила в Европа за шест месеца. Тази цифра е с 33,9% повече от миналата година.

През 2021 г. продажбите на нови автомобили в Европа са се увеличили с 25,2% в сравнение с черна 2020 г., когато по света бяха в сила строги ограничения поради пандемията COVID-19. За шест месеца жителите на страните от ЕС са закупили 5,4 милиона автомобила. ACEA подчерта, че ръстът на продажбите е регистриран на всички основни европейски пазари - Италия (+ 51,4%), Испания (+ 34,4%), Франция (+ 28,9%) и Германия (+ 14,9%).