Повечето пътници и товари оказват влияние: германският авиоконцерн Lufthansa съобщи за изненадващ скок в печалбите за първата половина на 2017-та година, пише Spiegel.

Причината за това е сериозното търсене на самолетни билети. През първата половина на годината компанията е достигнала оперативна печалба (преди лихви и данъци) от 1.05 милиарда евро, което е двойно повече от печалбата от преди година, обявиха от Lufthansa.

За цялата година, изпълнителният директор Карстен Спор иска да надмине сумата от 1.75 милиарда евро от предходната година - благодарение предимно на нискотарифното поделение на компанията Eurowings.

Като резултат от добрите резултати, цената на акциите на Lufthansa нарасна с 1.5%. След малко неравен старт в началото на годината, ценната книжа се радва на подем от известно време. В момента с увеличение от 72% от началото на 2017-та година, компанията е най-големият победител в германския пазарен индекс (DAX).

Увеличаващи се разходи за гориво

През първата половина на годината Lufthansa печели особено много от превоз на пътници. Продажбите на компанията са се увеличили от 15 милиарда на 17 милиарда евро като по този начин разходите за гориво от 223 милиона евро се компенсират.

Компанията трябваше да зарежда повече самолети след поглъщането на Brussels Airline, но увеличението в разходите може да се дължи и на повечето продадени билети. Същото се отнася и за повечето от 30 Airbus-Jets от Air Berlin, които от тази пролет са част от авиоконцерна и летят преди всичко за Eurowings. Броят на пътниците се е увеличил с 17% достигайки почти 60 милиона души.

Eurowings докарва ранни печалби

Спор очаква печалбите от бранда на компанията с евтини билети -Eurowings, да пристигнат по-рано от очакваното. Въпреки огромните първоначални инвестиции за разширяването на бизнеса, изпълнителният директор обяви в Twitter, че очаква още тази година това поделение да донесе печалби.

Всъщност той се стремеше да достигне прага на печалбата най-рано през 2018-та година. Самолетите от Brussels Airline и наетите такива от Air-Berlin би трябвало да донесат малко по-положителен принос през втората половина на годината, според Spiegel.

За второто полугодие, управлението на компанията не прогнозира повече подобни големи скокове. Базирайки се на предварителните резервации за пътуване за третото тримесечие, Спор казва, че броят на пътниците се стабилизира. Цените на билетите обаче, ще са по-ниски в сравнение с предната година. Единичните разходи също се очакват да намалеят малко, когато се елиминира керосинът и валутните колебания.