Скоро ще намалим още цените на дизела с между 5 и 10 ст. Печелим от бизнеса си и ще продължаваме да инвестираме.

Търсим вариант за купуване на петролна база, за да внасяме самостоятелно горива. Това заяви бизнесменът Веселин Марешки в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria. По последна информация следващата бензиностанция ще бъде изградена отново във Варна, но предстои откриване на обекти в цялата страна.

Реалната цена на горивата е тази, която е на международната борса. В България в момента има свръхнадценки по веригата търговец на едро – търговец на дребно – бензиностанция и затова се получава така, че ние купуваме горивата с марж 40-50 ст. над цената на търговеца на едро. Аз показвам, че точно този висок марж дава възможност за навлизане на нов играч на пазара.

Според бизнесмена след няколко месеца вече по-ниските цени на горивата ще се възприемат за нещо нормално и цялата страна ще се съобразява и ще продава на тези нива.

Марешки сваля цената на дизела под 1.60 лева за литър тази седмица

Марешки сваля цената на дизела под 1.60 лева за литър тази седмица

Той обяснява ниските цени на своя обект с по-малки маржове, а печалбата - от големия оборот

Марешки обяви, че очаква Комисията за защита на конкуренцията да вземе мерки и да нормализира пазара. По думите му депутатите ненужно прехвърлят топката в ръцете на комисията.

С едно решение на парламента безобразията могат да бъдат прекратени. Трябва да се въведе регулация на търговията и да се сложи максимална надценка за търговците. 

„Купуваме от вносителите, които са 4-5 фирми в страната. Не можем да предложим нито по-качествено, нито по-некачествено гориво, то е едно й също, въпросът опира до една по-достъпна надценка“, категоричен бе Марешки.

Бизнесменът коментира още, че инициираният от него референдум вече е събрал 360 000 подписа, като се очаква да надминат 400 000 и той да влезе за обсъждане в Народното събрание.