Цената на дизела във Варна ще падне под психологическата граница от 1,60 лева за литър от тази седмица. Това заяви в студиото на Дарик Веселин Марешки, чиято бензиностанция предизвика поевтиняване на горива в морската столица.  Бизнесменът възнамерява да разкрие обекти във всички областни градове в България, както и да създаде петролна база.

„Преди маржът от дистрибутора до колонката се движеше между 40 и 50 стотинки. Една бензиностанция с две колонки и половина в областен град не може да повлияе на пазара, но останалите играчи на него реагираха и реакцията им е такава, че се излагат пред гражданите. На бензиностанциите на една верига на различни места във Варна има разлика от 20 стотинки за литър гориво и още 20 стотинки спрямо бензиностанциите в други градове”, коментира Марешки.

Варна сбъдна мечтата на всички шофьори: 1.75 лева за литър бензин

Варна сбъдна мечтата на всички шофьори: 1.75 лева за литър бензин

Как успя?

Той обяснява ниските цени на своя обект с по-малки маржове, а печалбата - от големия оборот.

Според него еднаквите цени на горивата показват, че между веригите е имало гласна или негласна договореност. Картелно споразумение трудно можело да бъде доказано, но правителството може да направи регулации и да не се продава на високи цени, като определи максимален праг. Такъв е и първият въпрос в инициираната от бизнесмена подписка за провеждане на референдум.

Бизнесът на Марешки не получи достъп до българската борса. Затова отива на европейска

Бизнесът на Марешки не получи достъп до българската борса. Затова отива на европейска

Бизнесменът е решен да реализира проекта си