Последователите на Илон Мъск в Twitter казаха тежката си дума: главният изпълнителен директор на Tesla ще трябва да продаде 10 процента от акциите си в компанията, предава Bloomberg.

58 процента от гласувалите в публикуваната анкета подкрепят подобен ход, сочат резултатите. Този дял се оценява на около $21 млрд.

Криптоверсия на акциите на Tesla поевтиня с 6,9 процента, показвайки, че решението на Мъск вероятно ще предизвика спад в цената на самите акции още преди да започне да продава.

Мъск е изправен пред данъчни задължения в размер на над $15 млрд. през следващите месеци заради търговия с опции — което прави продажбата на акции неизбежна, дори и последователите му да бяха гласували предимно с "не", пише и CNBC.

Главният изпълнителен директор на Tesla не получава заплата или бонуси, а възнаграждението му е под формата на опции върху акции на автомобилния производител. Като част от плана за компенсация Мъск има права върху 22,8 млн. акции при цена от $6,24 за брой. В петък акциите се търгуваха срещу $1 222,09, което означава, че той има капиталова печалба в размер на малко под $28 млрд.

Компанията наскоро потвърди, че Мъск взима заеми и използва акциите като гаранция. С продажбата на част от тях той вероятно иска да покрие част от задълженията си.

"Ако цената на акциите намалее значително, Мъск може да бъде принуден от една или повече банкови институции да продаде акции, за да покрие задълженията си по заемите, ако не може да го стори по друг начин. Подобна продажба би свалила още повече цената на акциите", посочват от компанията.

Опциите изтичат през август следващата година. За да ги упражни, Мъск трябва да плати данък върху печалбата, който възлиза на 37 процента, плюс още 3,8 процента инвестиционен данък, както и 13,3 процента данък върху дохода в Калифорния.

Общо, федералните и местни данъци възлизат на 54,1 процента от сумата. И при настоящите цени на акциите Мъск ще трябва да плати $15 млрд.

Главният директор може и да продължи да тегли заеми срещу акциите. Той вече е "заложил" 92 млн. акции. Запитан наскоро по темата, Мъск заяви: "Акциите не винаги поскъпват, понякога поевтиняват".

Мъск продължава да натрупа и още опции, извън тези от компенсационния пакет от 2012 г. През 2018 г. бордът прие план, според който той може да получи още 101,3 млн. акции.Към момента състоянието му възлиза на $338 млрд., като четвърт от него се състои от тези опции.