Американската компания Meta Platforms Inc. започва трети "рунд" от съкращения за тази година, съобщи CNBC. Настоящите съкращения ще засегнат служителите, контактуващи с клиенти, както и тези, които се занимават с маркетинг и развитие - ако се съди по публикации в професионалната социална мрежа LinkedIn.

Официални представители на Meta сега отказаха коментар, но са потвърдили по-ранно изявление на главния изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг, че съкращенията в бизнес групите на компанията ще започнат в края на май. Припомня се, че през април компанията извърши съкращения на технически специалисти.

Рекорд: Брюксел глобява Meta с над €1,2 милиарда

Рекорд: Брюксел глобява компанията-майка на Facebook с над €1 милиард

Заради трансфер на данни към САЩ

Съкращенията на персонала представляват част от така наречената година на ефективността, която Зукърбърг нарече необходима, за да може компанията да стане по-гъвкава при сложните икономически условия. Предвижда намаляване на персонала общо с около 21 000 работни места.

От началото на 2023 година пазарната капитализация на Meta се е удвоила до 549 милиарда долара, докато борсовият индекс Nasdaq Composite се е повишил за периода с 18,8%.

Още 10 000 служители бяха съкратени в Meta

Още 10 000 служители бяха съкратени в Meta

През ноември Meta съкрати 11 хил. души