Брюксел наложи рекордна глоба от €1,2 милиарда на компанията-майка на Facebook Meta, съобщават световните агенции. Причината: трансфер на потребителски данни между Европейския съюз и САЩ. На този фон ЕС така нареди на Meta да спре прехвърлянето на потребителски данни отвъд океана.

"Това е най-голямата санкция, налагана в единия блок срещу голяма технологична компания за нарушения на поверителността, съобщава FT.

Рекордната глоба на Евросъйза за нарушения на поверителността става, след като през 2021 година люксембургският регулатор наложи санкция от €746 милионана Amazon. Днес,  базираната в Ирландия Комисия за защита на личните данни, която съблюдава Общия регламент за защита на данните в ЕС, наложи глобата на Meta с твърдението, че "Facebook е нарушил правилата, изискващи от платформите да гарантират, че при трансфер на данни от Европа към САЩ те разполагат с подходящи предпазни мерки."

Според Комисия за защита на личните данни потоците от данни на платформата са разчитали на договорни клаузи, които не са насочени към рисковете за основните права и свободи на потребителите.

FTC: Meta не бива да печели от данните на децата

FTC: Империята на Зукърбърг не бива да печели от данните на децата

Компанията вече плати 5 млрд. долара заради злоупотреби с личната информация

Според правилата на Брюксел, компанията на Марк Зукърбърг разполага с 5 месеца, за да преустанови всяко бъдещо прехвърляне на лични данни към САЩ и 6 месеца, за да прекрати обработката, включително съхранението, на всякаква лична информация на европейски граждани в Америка, която е била прехвърлена преди това в нарушение на Общия регламент относно защитата на данните.

От Meta завиха, че "това решение е погрешно, неоправдано и създава опасен прецедент за много други компании".

Снимка 595332

Източник: GettyImages

Проблеми и отвъд океана

В САЩ компанията вече плати $5 милиарда  заради злоупотреби с личната информация. Очевидно те не са достатъчни, за да започне Meta да се разбира с американските регулатори. През април Федералната комисия по търговията (FTC) обяви, че мегакомпанията на Марк Зукърбъг е предоставяла данни на трети страни в нарушение на разпоредбите и освен това не прави достатъчно, за да предпази децата с профили във Facebook, Instagram и WhatsApp. Нещо повече - според регулатора трябва да се забрани монетизирането на данните на най-младите потребители.

От години FTC защитава позицията, че Meta трябва да се разбие на отделни компании или най-малкото растежът ѝ да бъде ограничен заради доминацията ѝ в сферата на социалните платформи.

През 2020 година компанията на Зукърбърг плати рекордна глоба заради злоупотреби с личните данни около скандала с Cambridge Analytica. През 2016-а външната фирма беше насъбрала масиви с милиони Facebook потребители, които после станаха обект на таргетирани политически кампании около изборите за президент в САЩ и референдума за Брекзит.

Още 10 000 служители бяха съкратени в Meta

Още 10 000 служители бяха съкратени в Meta

През ноември Meta съкрати 11 хил. души