През месец март тази година производителят на части за опаковъчни машини "Мултивак България продакшън", част от германската компания Multivac, обяви, че е разширява базата си в Божурище с инвестиция за 12 милиона лева.

Строителството на допълнителната сграда е започнало в началото на 2022 година и е завършено окончателно през 2023-а. Инвестицията е в размер на 10 милиона лева за сграден фонд и 2 милиона лева за оборудване на първия етап. Заедно със съществуващото производство, заводът вече е с 12500 кв. м. застроена площ.

"Цялостната инвестиция на компанията в България до момента възлиза на над 50 милиона лева", заявиха за Money.bg от "Мултивак България продакшън".

Multivac е световен лидер в опаковъчните решения. Компанията има заводи в Германия, Австрия, САЩ, Испания, Бразилия, Япония, както и в България, която се оказва един от силните пазари за компанията.

Германската Multivac инвестира 12 милиона лева в производство за опаковане в Божурище

Германската Multivac инвестира 12 милиона лева в производство за опаковане в Божурище

Цялостната инвестиция на компанията в България до момента възлиза на над 50 милиона лева

Тайната формула за успешен бизнес в България

От "Мултивак България продакшън" ни обясниха, че тайната за развитието на успешен бизнес у нас се състои от три основни компонента:

  • добра локация
  • висококвалифицирани специалисти
  • продукция на световно ниво

"Няколко са причините, заради които избрахме именно България за изграждане на производство. Една от тях е чудесното геополитическо разположение. България е член на ЕС и законите тук са хармонизирани с европейските, което улеснява движението на стоки. Има и необходимата инфраструктура, а и българският лев е обвързан с еврото", коментира още германският производител.

Снимка 564879

Източник: Източник: MULTIVAC

Заводът в Индустриална зона Божурище беше пуснат в експлоатация през 2018 година. Тук се намира и шоурумът на търговската компания за България.

В базата на Multivac в Божурище се произвеждат струговани и фрезовани детайли за машини от неръждаема стомана, които се изнасят основно за Германия и Австрия, за да бъдат вложени в асемблирането на машините на компанията.

България като добро място за инвестиции

От "Мултивак България продакшън" заявиха за Money.bg, че страната ни е "чудесно място за инвестиции и производство на световно ниво". Една от причините компанията да избере именно района на София за изграждането на своята фабрика е доброто техническо образование тук.

"Мултивак" инвестира €5 милиона в завода си за опаковане в Божурище

"Мултивак" инвестира €5 милиона в завода си за опаковане в Божурище

Краят на разшияването на производствената база е планирано за есента на 2022-а

"Тук по-лесно намираме подготвени и квалифицирани кадри и това е изключително важно за нас, тъй като във всички наши производства поддържаме еднакво високо качество", подчертават от компанията.

През последните години заводът в Божурище се превърна в стратегически важна част от глобална производствена мрежа на Multivac

"Местната компания за търговия на едро със собствен шоурум и клиенти, както и персонален център за обучение, също се намират тук. Това означава, че сега имаме около 220 местни служители", коментира главният изпълнителен директор на Multivac Group Кристиан Трауман.

Развитието на фабриката в Божурище напредва много успешно. За период от три години и половина капацитетът на завода вече е напълно зает.

"Заводът се състои от фабрична сграда с най-новата производствена технология и зони за предварително сглобяване, както и споделени услуги, които обслужват различни компании от нашата група", казва д-р Кристиан Лау - изпълнителен вицепрезидент по производството в компанията.

Скорошните планове на Multivac, свързани с развитието на бизнеса на компанията в България, включват отварянето на над 100 нови работни места. Към днешна дата на местно ниво работят над 220 души.

"Много сме доволни, че именно новата сграда в Божурище ще ни позволи значително да разширим производствения капацитет на обекта", обобщава д-р Кристиан Лау.

Снимка 615055

Източник: MultivacGroup

Германската семейна компания, която е световен лидер на пазара на опаковъчни машини, произвежда широка гама от вакуум машини, етикетиращи устройства, решения за автоматизация и готови производствени линии.

Дъщерното дружество "Мултивак България продакшън" беше създадено в края на 2015 година. Година по-късно стана ясно, че от Multivac планират да направят и своя фабрика у нас. Тогава беше обявено, че в базата първоначално ще бъдат отворени 153 работни места.

Още тогава от Multivac дадоха заявка, че в следващите години ще продължат с вложенията си на българския пазар, превръщайки го в световна локация за производството на компанията. И това наистина се случва.

Германската Multivac отвори завод за 36 милиона лева в Божурище

Германски гигант отвори завод за 36 милиона лева в Божурище

В него ще се правят части и модули за машини за пакетиране