Испанската Bankia отчете срив на печалбата през третото тримесечие от 79%, след като задели провизии в размер на 155 млн. евро за извънредни случаи, предаде Yahoo Finance. С тези средства ще се покриват потенциалните загуби заради коронавируса. Така нетната ѝ печалба възлиза на 37 млн. евро, което е значително по-слабо представяне от очакваните 46 млн. евро. печалба.

Това не е добра новина за икономиката, защото след като държавната банка се слее с конкурента си Caixabank, тя ще се превърне в най-големия кредитор в страната по размер на активите.

Данните за представянето ѝ през последното тримесечие говорят за продължаващия натиск върху финансовата институция. Още през май, когато кризата с коронавируса беше в разгара си в страната, Moody"s понижи прогнозата пред нейния кредитен рейтинг от "стабилна" до негативна".

Banco Santander съкращава 800 души и затваря 140 клона във Великобритания

Най-голямата испанска банка съкращава 800 души и затваря 140 офиса на Острова

Кредиторът намалява разходите, тъй като все повече от клиентите му банкират онлайн

От друга страна, нетните постъпления от приходи се понижаха с 2,6 процентни пункта спрямо същото тримесечие на миналата година. Все пак те са малко по-високи, отколкото очакваше панел от икономисти, интервюирани от Reuters - 489 млн. евро при прогнозирани 483 млн. евро. На тримесечна база е регистриран растеж от 5,3%, но той се дължи основно на евтиното кредитиране от Европейската централна банка.

На другия полюс е Santander, която е най-големият кредитор в страната в момента. Нейната печалба се изстреля с 300% през последното тримесечие, а причината за това е подобряването на бизнес средата. Данните идват въпреки новината за увеличените провизии за покриване на загуби по необслужваните кредити.

Испания се очертава като новото проблемно дете в Европа

Испания се очертава като новото проблемно дете в Европа

Страната ще се възстанови напълно от икономическите щети чак през 2024

Нетната печалба на банката е в размер на 1,750 млрд. евро спрямо 501 млн. евро през същото тримесечие на миналата година. Това е със 70% по-висока стойност от очакваните от анализаторите малко над 1 млрд. евро.

"Тези резултати говорят за силата и дълбочината на отношенията с нашите клиенти и за устойчивостта на диверсифицирания ни бизнес и на пазарите, на които оперираме", посочва главният изпълнителен директор на Santander Ана Ботин в изявление. "Диверсификация е ключът за нашия растеж, като Южна Америка и Великобритания растат устойчиво през третото тримесечие."

Кредитирането на всички пазари нарасна общо с 5% спрямо същия период на 2019 г., а най-високо е покачването именно във Великобритания и Южна Америка - 17%.