Първо беше Гърция, след това Италия. Сега все повече инвеститори смятат, че Испания е новият проблем на Европа, пише Bloomberg. Списъкът на рисковете в иберийската страна расте.

Дългът на страната изостава от регионалното рали, което свали доходността по италианския до рекордно ниски нива. Така разликата в доходността между облигациите на двете страни е най-малката от над две години насам.

Миналият месец Citigroup препоръча продажбата на испанския дълг спрямо този на Португалия, цитирайки фискални притеснения, подновени сепаратистки настроения в Каталуния и възможността за сваляне на кредитния рейтинг на страната. В същото време основният фондов индекс на Испания е най-зле представящия се в региона.

Сред основните проблеми в страната днес е завръщането с пълна сила на пандемията. Ситуацията е особено тежка в Испания и това създава притеснения, че икономическият спад тази година ще бъде по-дълбок, отколкото в останалите държави от региона. "Склеротичната" икономика и "дисфункционалният" пазар на труда само засилват притесненията.

Европейската централна банка подкрепя страната чрез изкупуването на облигации, но през последните месеци покупките се забавят, което оставя пазарът уязвим от разпродажби, смята Ян фон Герих, главен стратег в Nordea Bank Abp.

Добрата новина е, че испанските акции започват да изглеждат евтини. Индексът IBEX 35 изтри 30% през 2020 г., а прогнозата за печалбите бе свита на половина - двойно спрямо прогнозата за по-широкия Stoxx Europe 600. Банките тежат особено на пазарите заради ниските лихви и забраната за разпределяне на дивиденти.

Проблемите за икономиката и пазарите създадоха и политическо напрежение в Испания, а невъзможността за съгласие в Каталуния заплашват и бюджета за 2021 г.

Очаква се Испания да възстанови напълно загубите от кризата през 2024 г - най-бавно сред 10-те най-големи икономики в еврозоната.