През последните месеци автомобилната индустрия е изправена пред сериозни затруднения. Производителите не могат да отговорят на нарасналото търсене на коли заради острия дефицит на чипове. И последната му жертва е румънската Dacia.

От компанията са съобщили, че от три дни производството в завода им в гради Миовени е нарушено заради липсата на ключови електронни компоненти.

"Недостигът на електронни компоненти продължава да упражнява натиск върху индустрията, включително върху Dacia. Полагаме всички усилия за да ограничим този негативен ефект върху продукцията си и да работим със стабилни темпове заедно със своите доставчици. Въпреки това дейността на заводът в Миовени беше ограничена на 26, 27 и 28 юли", се казва в официално съобщение, цитирано от Romania Insider.

Това не е първият път, в който работата в производствения център спира. Същото се случи още през февруари, март и април.

Прекъсванията от тези месеци костваха производството на с 16 900 по-малко автомобили на стойност от общо 250 милиона евро.