Лидерът в производството на спортни стоки Nike представи дългоочакваните си маратонки със самовръзващи се „адаптивни” връзки. Моделът се нарича HyperAdapt 1.0 и бе показан на събитието Nike Innovation 2016 в Ню Йорк, съобщи CNNMonеy.

Как обаче една обувка се завързва сама?

„Когато пъхнете крака си, петата ви ще натисне сензор и системата автоматично ще се затегне. Отстрани има два бутона за стягане и разхлабване. Можете да настройвате, докато стане идеално”, обясни Тифани Биърс, старши иноватор в Nike Inc. и технически директор на проекта.

По технологията се работи от 2013 г., като се базира на линията Nike MAG – точно копие на самвръзващите се обувки на героя Марти Макфлай от трилогията „Завръщане в бъдещето”.

Американският гигант обяви, че HyperAdapt използва „по-техническа, спортна версия” на механизма за автоматично връзване.

Новата серия маратонки ще бъде налична в три цвята за членовете на Nike+ през този празничен сезон. Компанията поясни, че заинтересованите купувачи могат да си направят онлайн профил и да се запишат за обновления на обувките.

Приложението Nike+ ще бъде преработено през юни и ще даде достъп на потребителите до „желаните продукти и събития”, посочи спортният производител в прессъобщение.

Все още няма информация относно цената на HyperAdapt 1.0.