Цената на цинка подскочи днес в хода на търговията в Лондон до максимално от девет години насам ниво. В същото време оловото поскъпна до петгодишен връх, благодарение на очакваното търсене на цветни метали, съобщава MetalMiner.

Като цяло котировките на цветните метали са нараснали с почти 30 процента от началото на 2016 година след тир година на отрицателна динамика. Специално при цинка повишението е с над 80 на сто. Ралито на цените се поддържа от обещанията на новия президент на САЩ, Доналд Тръмп, за инвестиции в инфраструктурата, както и от закриването на редица добиващи предприятия.

Контрактите за цинк с доставка след три месеца на Лондонската борса за метали (LME) в понеделник поскъпнаха с 5,4%, до 2970 долара за тон, след което ръстът им се забави до 8%. Цените на оловото в началото на търговията подскочиха с до 7,2%, след което темпото им се забави до 3,4%.

Медта поскъпна на LME с 2,1%, покачвайки се над 6000 долара за тон. Очаква се ноември да стане за този метал най-добрият месец от повече от десетилетие.