Финландската компания Nokia отчете по-добра от очакваната печалба за звеното си за телеком оборудване, но предупреди, че внедряването на нови мобилни мрежи ще започне да се забавя в най-важния за телекома пазар – Китай, съобщи Reuters.

Бизнесът с мрежи на телекомуникационната компания, който съставлява над 90% от самостоятелните продажби, отчете марж на оперативната печалба от 14,6% за четвъртото тримесечие на 2015 г. спрямо 14% година по-рано и 13,8 на сто според оценката на анкетирани от Reuters анализатори.

Нетните продажби на Nokia са намалели с 3% до 3,609 млрд. евро.

Миналия месец компанията започна да слива операциите си с Alcatel-Lucent, като тази седмица обяви, че държи 91% от акциите на Alcatel.

Nokia пое контрол върху Alcatel

Nokia пое контрол върху Alcatel

Това е най-голямата сделка в корпоративната история на Финландия

В отделно изявление френската компания заяви, че коригираната оперативна печалба за последните три месеца на 2015 г. е нараснала до 560 млн. евро спрямо 284 млн. евро за същия период на предходната година. Този успех се дължи на по-силни продажби към края на годината – най-вече в областта на софтуера.

Приходите за периода са скочили с 13% до 4,16 млрд. евро.

Kомпенсации за телефонните патенти на Nokia от страна на южнокорейската Samsung Electronics са помогнали за това общата оперативна печалба на Nokia за тримесечието да нарасне с 46% спрямо нивото от 2014 г. – до 734 млн. евро.

Продажбите на Nokia ще растат заради... Samsung

Продажбите на Nokia ще растат заради... Samsung

Двете компании постигнаха дългоочаквано споразумение

Придобиването на Alcatel от страна на финландския телеком цели да подпомогне Nokia в битката с шведската компания Ericsson и китайската Huawei за пазар, в който ограниченият растеж и силната конкуренция оказват натиск върху цените.