Финландският стартъп HMD Global, който стои зад мобилната марка Nokia, обнови своята гама от смартфони като пусна на пазара цели 6 броя чисто нови и бюджетни модели смартфони. По този начин компанията дава заявка, че ще се конкурира с утвърдени играчи като Samsung и Apple.

HMD Global притежава лиценза за проектиране и продажба на телефони с марката Nokia от 2016 г., когато купи от Microsoft подразделението за мобилни телефони на телекомуникационната група. Оттогава фирмата пусна няколко смартфона и "конвенционални телефони" - включително обновени версии на носталгични устройства, като "банановия телефон" 8110 и сгъваемия 2720.

Днес компанията представя 6 нови смартфона Nokia в Европа в 3 отделни серии, обогатява гамата си от аудио аксесоари и насърчава потребителите да ползват телефоните си по-дълго време.

"Като финландска компания подходът ни към технологиите и бизнеса е да поставяме човека на първо място и това е отразено в новата ни гама смартфони. Искаме хората да обичат телефоните си", казва главният изпълнителен директор на HMD Global Флориан Сейше.

Новите смартфони са - Nokia X20, Nokia X10, Nokia G20, Nokia G10, Nokia C20 и Nokia C10, разпределени в три отделни серии

Серията X е в горната част на гамата по отношение на ценообразуването и характеристиките. G е малко по-достъпна от X. С е най-евтиното предложение от групата. Цените започват от 75 евро за Nokia C10, докато Nokia X20 - най-доброто устройство от всички, се продава на дребно на 349 евро.

X-серията е в премиум сегмента с двата модела Nokia X20 и Nokia X10, като идват с тригодишна гаранция и 100% компостируем калъф за защита от случайно изпускане и падане.

С X20 получавате 6,67-инчов екран, 4 камери отзад с 64-мегапикселова основна леща и възможност за свързване към супербързата 5G мрежа. X20 и по-евтиният X10, на цена от 309 евро, се захранват от чипсета Snapdragon 480 на Qualcomm 480 5G, работят с операционната система Android на Google и идват с три години актуализации на защитата, както и тригодишна гаранция - една година повече от тази, предлагана за сериите G и C.

"Всички телефони Nokia са подложени на огромно количество тестове за издръжливост. Затова, до момента на влизането им в продажба, ние самите вече сме убедени, че феновете ни могат да им се доверят в продължение на години", казва Стивън Тейлър, който е главен маркетинг директор на HMD Global.

От компанията са помислили и за опазването на околната среда. Зарядното устройство и слушалките са премахнати от комплекта в кутията като принос към редуциране на електронните отпадъци в околната среда, 12 000 от които са генерирани от зарядни устройства за мобилни телефони в ЕС всяка година. USB кабелът остава в кутията, а при необходимост зарядно устройство може да се купи допълнителнo.

Събраните от тези продажби средства ще бъдат дарени на CLEAR RIVERS, благотворителна организация, която работи за изчистване на пластмасовите отпадъци от международните водни пътища.

Голямата конкуренция

Nokia се затруднява да спечели значителен дял от пазара на смартфони поради ожесточената конкуренция от Apple, Samsung и китайски играчи като Huawei и Xiaomi. Това е проблем, който тормози и производители като Sony и LG. Последният, някога водеща марка на Android, заяви по-рано тази седмица, че ще напусне пазара на смартфони.

Смартфоните с марка Nokia представляват едва 0,6% от пазара през миналата година, като така компанията е продала по-малко телефони от LG и китайската Honor. HMD обаче се представи добре при конвенционалните телефони, управлявайки 16% дял от този пазар през 2020 г.

HMD се надява да се засили в корпоративния сектор, предлагайки и нови услуги, за да намери други източници на доход. Компанията, която е финансово подкрепена от Nokia, Google и други големи инвеститори, стартира SIM карта с глобален роуминг на данни, наречена HMD Connect миналата година. Тя успя да излезе дори на печалба, след като даде приоритет на онлайн продажбите при коронавирусната пандемия.

Компанията стартира и нова мобилна мрежа във Великобритания, наречена HMD Mobile. Компанията ще работи като мобилен оператор на виртуална мрежа или MVNO, което означава, че трябва да разчита на мрежовата инфраструктура на друга телекомуникационна фирма. Пакетите ще започват от 6,50 паунда на месец. Операторът няма да предложи 5G веднага, но компанията заяви, че работи върху това услугата да е "готова за 5G".

Гамата от аудио аксесоари Nokia се разширява с Nokia Lite Earbuds

С помощта на лесни за управление сензорни контроли за музика, гласов асистент и обаждания, слушалките Nokia Lite Earbuds вече се предлагат в световната търговска мрежа. Калъфът с джобен размер предоставя около шест допълнителни зареждания за слушалките. Това се равнява на близо 36 часа активно слушане, което е почти два пъти повече от стандартната норма. Средната им препоръчителна цена е 39 евро.