Ритейл парковете продължават да са двигател на пазара на търговски площи в България, като динамиката, стартирала през последните две години, остава устойчива и в началото на 2024-а. Това става ясно от нов доклад на консултантската компания за бизнес имоти Cushman&Wakefield Forton. Според данните от януари до днес в страната са започнали да функционират четири нови обекта с общо 15 000 кв. м модерни търговски площи. 

Георги Муховски-зам.-мениджър на отдел "Търговски площи" в Cushman&Wakefield Forton

Георги Муховски-зам.-мениджър на отдел "Търговски площи" в Cushman&Wakefield Forton

"Сегментът на ритейл парковете в България е все още сравнително нов на фона на пазарите в Централна и Източна Европа. Това е и една от причините за сериозната динамика, която наблюдаваме. Освен чисто количественото развитие, смятам, че ще станем свидетели и на качествено такова - с навлизането на нови формати по подобие на развитите пазари в Европа", коментира Георги Муховски, зам.-мениджър на отдел "Търговски площи" в Cushman&Wakefield Forton.

Vidin Plaza: Нов ритейл парк за 20 млн. лева се прицелва в клиенти от 3 държави

Vidin Plaza: Нов ритейл парк за 20 млн. лева се прицелва в клиенти от 3 държави

Той ще заработи в началото на май

Докато у нас миксът от наематели се състои от главно от класически търговци като магазини за мода и обувки, мебели, електроника, в Европа тенденцията за наличието на кина, коуъркинг пространства, ресторанти и хотели в ритейл парковете вече е факт.

Четирите обекта, започнали работа от началото на годината, са отворили само частично, като до края на годината те ще донесат допълнителни 18 000 кв. м на пазара, разбираме от данните на компанията. Към края на март 2024 г. общият обем на търговски паркове в България достига 536 000 кв. м. Общият обем на отворилите през тримесечието търговски обекти в ритейл паркове и молове е намалял значително до около 20 000 кв. м от 58 000 кв. м през четвъртото тримесечие на 2023-а. Близо 75% от тези площи са открити в търговски паркове.

Трите нови играча на българския пазар

Нови брандове планират експанзия на ритейл пазара у нас. Мебелите, играчките и модните дискаунтъри завладяват почти половината от общия обем. На българския пазар навлизат няколко интересни нови участници - британският бранд за спортна мода JD Sports, румънската верига за оптика Lensa и нов франчайз партньор на Burger King с амбициозен план за експанзия.

През второто тримесечие на годината се очаква търговските паркове да засилят темпото в сравнение с изминалите три месеца. Планирано е откриването на три нови обекта.

Наемите в моловете в София в първото тримесечие на 2024 г. достигат 39 евро/кв. м. Леко покачване в тези показатели се наблюдава и в ритейл парковете в София - наемите там достигат 11.5 евро/кв. м. Промени и в този сегмент не се очакват в рамките на следващите няколко тримесечия.

През 2023 у нас са изградени 18 ритейл парка с обща площ от 174 000 кв. Очакват се още 100 000 кв. м

През 2023 у нас са изградени 18 ритейл парка с обща площ от 174 000 кв. Очакват се още 100 000 кв. м

Инвестиционните сделки с бизнес в Българи имоти са на обща стойност 190 млн. евро през 2023 г.