Фармацевтичната компания Novo Nordisk надмина по пазарна оценка Tesla, след като нейното ново лекарство за отслабване показа обещаващи резултати от клиничните си изпитвания, предаде "Ройтерс".

Става дума за първа фаза на тестовете на таблетната форма на препарата амикретин, като в нея участниците са свалили 13,1% от теглото си за 12 седмици. На този фон, нейният популярен инжекционен продукт Wegovy показва загуба на 6% от теглото за същото време и 15% след цели 68 седмици прием.

Това доведе до 8-процентов скок на акциите до рекордни нива. Novo Nordisk в момента е 12-тата най-ценна компания в света и е най-ценният европейски листван бизнес с пазарна оценка от 556 млрд. долара. Tesla и Visa са по-евтини компании.

Новата вълна

Wegovy, който предизвика истинска революция при борбата с наднорменото тегло, е от лекарствата т.нар GLP-1 антагонисти, използвани първоначално за лечение на диабет тип 2. Някои от новите терапии са насочени към хормони, които влияят на глада.

Заседналият начин на живот и лошите хранителни навици в развития свят са причината според различни анализи пазарът на лекарства срещу затлъстяване да се оценява на 100 млрд. долара към 2030 г.

Затова и има и други желаещи да се включат. Eli Lilly са на етап клинични изпитвания на своя orforglipron, който показва 14,7% загуба на тегло след 36 седмици употреба при хора със затлъстяване или наднормено тегло. Zealand Pharma също работят по подобен продукт.