Най-големите 20 европейски банки отчетоха за 2023 година печалби за общо над 100 милиарда евро, което се случва за първи път. Една от основните причини за рекордните приходи е повишаването на лихвените проценти, пише Bloomberg.

Общият нетен доход на 20-те най-големи банки в континентална Европа скочи до 103 млрд. евро, спрямо 78 млрд. евро за предходната 2022 година. Три четвърти от банките в групата са постигнали най-високите печалби в своята история, показват още данните, цитирани от агенцията.

Ръстът на рентабилността даде възможност на банките да увеличат средствата, които предоставят на инвеститорите. Това повлия положително и на цената на банковите акции, като борсовият индекс на кредиторите в региона отчете ръст от около 20% за миналата година.

Какво реши ЕЦБ за основните лихви на първото си заседание за годината

Какво реши ЕЦБ за основните лихви на първото си заседание за годината

Основна цел продължава да бъде инфлация от 2%

Уточнява се, че групата от разгледаните от Bloomberg група големи банки, не включва швейцарската банка UBS Group AG, чиято печалба скочи до 29 млрд. долара миналата година, на фона на придобиването на Credit Suisse.

Въпреки че огромният скок с 33% на годишната печалба като цяло на най-големите банки трудно би се повторил - тъй като "попътният вятър" от високите лихви отслабва - много банки са оптимисти, че нарастващите приходи от такси ще им дадат възможност да продължат да увеличават крайните си финансови резултати.

Какво може да дестабилизира световната търговия, според ЕЦБ

Какво може да дестабилизира световната търговия, според ЕЦБ

Степента на бъдещето намаляване на основните лихви ще зависи от постигането на целта за инфлацията