Доставчикът на Apple Inc Japan Display е подписал дългоочакваната сделка, в рамките на която ще получи спасителен пакет от $2,1 милиарда (232 милиарда йени), а китайско-тайванска група ще получи почти мажоритарен пакет, пише Reuters.

Групата, която включва китайският мениджър на активи Harvest Group и тайванският производител на екрани TPK Holding, ще инжектират до 80 милиарда йени, купувайки акции и облигации. Като резултат, те ще получат 49,8 процента дял в компанията и ще станат най-големият акционер на мястото на японския правителствен фонд INCJ. Токио дълго време се бореше да запази последния местен играч в производството на дисплеи в местни ръце, но в крайна сметка не успя.

INCJ ще се включи в спасението, като приеме сделка, в рамките на 75 милиарда йени и ще удължи матуритета на дългове за 77 милиарда йени. Делът ѝ ще падне до 12,7 процента от 25,3 процента.

Japan Display произвежда LCD екрани за Apple. Компанията обаче премина към OLED технология за по-скъпите си модели. Тя отговаря за 50% от приходите на Japan Display, която пък очаква пета поредна година на загуби.

Сега Japan Display ще се ориентира към производството на OLED панели, твърдят източници на агенцията.

Компанията бе създадена през 2021 г., като обедини LCD бизнеса на Hitachi, Toshiba и Sony.