Френската столица Париж очаква да извлече сериозна изгода от предстоящия Brexit, очаквайки да приеме 10 000 преки работни места след като Великобритания напусне Европейския съюз, пише Bloomberg.

3500 работни позиции вече се движат от Лондон към Париж, към които могат да бъдат добавени 30 000 непреки работни места, предвижда Жерар Местрале, председател на финансовото и инвестиционно лоби Paris Europlace.

Париж е новият център на инвестициите в Европа

Европа има нова столица на инвестициите

Френската столица изпреварва Лондон за пръв път от 15 години

"Ние сме на прав път. Това е дълга надпревара и ще идват все повече и повече, така че сме сравнително оптимистично настроени", заяви Местрале пред Bloomberg.

Британският премиер Тереза ​​Май е изправена пред бунт в собствената си партия, след като двама ключови министри подадоха оставки по-рано тази седмица, заради несъгласия с условията за напускане на ЕС.

Brexit създава 50 000 работни места във Франкфурт

Brexit създава 50 000 работни места във Франкфурт

Morgan Stanley, Citigroup и JPMorgan са едни от многото, които вече заявиха, че ще се преместят в немския град

Май напредва с плана си за поддържане на Великобритания в близко търговско партньорство с Европейския съюз спрямо стоките, докато евроскептиците обмислят как да блокират сделката.

"Настоящата ситуация увеличава вероятността да не постигне споразумение през март 2019 г.", каза Местралe. На Великобритания не трябва да се дава удължаване на срока за излизане от ЕС, защото предприятията се нуждаят от яснота. Вероятността за "твърд" Brexit също е нараснала след безпорядъка в британското правителство.

Европейската столица, която се бори за мястото на финансов център след Brexit

Европейската столица, която се бори за мястото на финансов център след Brexit

Градът е готов да предложи стабилност, смятат властите

Най-голямата американска банка - JPMorgan Chase поиска "няколко десетки" служители да се преместят в ЕС, включително в Париж, преди Brexit. Банката е една от многото, които работят върху планове да реорганизират европейските си операции, като крайният срок изглежда все по-близо.