Инвестиционната банка Morgan Stanley днес отчете надхвърляща прогнозата тримесечна печалба. Това се дължи на ръста на търговията с облигации след неочакваното решение на Великобритания да напусне ЕС и на фона на опасенията за монетарната политика.

Печалбата за акционерите в американската банка е нараснала за третото тримесечие с 61,7 процента - от $939 милиона до $1,52 милиарда. На една акция тя се увеличава от 48 на 81 цента, превишавайки прогнозите на анализаторите за печалба на акция от 63 цента, съобщава Reuterrs.

Коригираните приходи от продажба и търговия с ценни книжа с фиксиран доход и със суровини се е удвоила до $1,5 милиарда. Общите приходи на банката за периода са 8,91 милиарда долара.

Morgan Stanley продължава поредицата от неочаквано добри тримесечни резултати на най-големите американски банки.

Goldman Sachs Group Inc, основен конкурент на Morgan Stanley, вчера съобщи за надхвърляне на прогнозите и за 58-процентен скок на печалбата. И той е благодарение на 34-процентния ръст на приходите от търговия с ценни книжа, суровинни стоки и валута.

Morgan Stanley осъществява програма за съкращаване на разходите, благодарение на която банката се надява да икономиса 1 милиард долара през 2017 година.