Печалбата след данъчно облагане на най-големия европейски и световен автомобилен концерн Volkswagen Group за първите девет месеца на тази година е спаднала 6,4 пъти в сравнение със същия период на миналата година и възлиза на 1,73 млрд. евро. Това показва финансовият отчет на компанията.

Оперативната печалба за отчетния период достигна 1,693 милиарда евро, намалявайки 8 пъти на годишна база. Приходите за девет месеца са намалели с 16,7% до 155,5 милиарда евро.

За третото тримесечие печалбата след данъци на компанията е спаднала с 31% - до 2,75 млрд. евро. Оперативната печалба е била 3,183 милиарда евро, което е с 30% по-малко от предходната година. Тримесечните приходи намаляват с 3,4% на годишна база - до 59,355 млрд. евро.

Компанията отбелязва, че продажбите на автомобили през третото тримесечие са спаднали с 2,6% до 2,575 милиона на годишна база, докато за деветте месеца реализацията е намаляла с 21% до 6,311 милиона автомобила.

"Пандемията Covid-19 оказа силно влияние върху бизнеса на Volkswagen Group през първите девет месеца на 2020 г.", отбелязва компанията.

Volkswagen прогнозира 15-20% спад в световното търсене на нови леки автомобили през 2020 г. в сравнение с 2019 г. "В Западна Европа очакваме регистрациите на нови леки автомобили да паднат с около 25% спрямо предходната година", пише в анализа на компанията.

Volkswagen Group е най-големият производител на автомобили в света през последните няколко години, който обединява марки като Volkswagen, Audi, Porsche, Skoda, Seat. Поделението на корпорацията за производство на луксозни автомобили включва известните марки Lamborghini, Bentley, Bugatti. Компанията се занимава и с производство на камиони чрез подразделението на Volkswagen за търговски превозни средства, както и марката Scania.