Компанията Polymetal завърши процедурата по преместването на регистрацията си от остров Джърси в столицата на Казахстан, Астана, в Международния финансов център. Това се казва в съобщение на компанията, която е един от 10-те най-големи производители на злато в света и един от 5-те най-големи производители на сребро.

Активите на компанията са разположени основно в Русия, но има и в Казахстан. Polymetal притежава 10 действащи находища на злато и сребро и не малко проекти в процес на развитие. Конкретно за Русия, компанията е най-големият производител на сребро и вторият - на злато.

"Polymetal International plc. с радост потвърждава, че пререгистрирането на компанията от остров Джърси в Казахстан е успешно завършено на 7 август 2023 г.", се казва в съобщението.

Компанията също така потвърждава, че нейните акции (ще) продължат да се търгуват на фондовата борса в Астана, като търговията с тях ще бъде възобновена съвсем скоро.

Пререгистрацията беше извършена, тъй като през май тази година акционерите на Polymetal по време на извънредно общо събрание одобриха преместването на компанията от остров Джърси в Международния финансов център "Астана" в Казахстан. В резултат на пререгистрацията, основната фондова борса за търговия на акциите на компанията, вместо лондонската LSE, става борсата в Астана.

Понастоящем остров Джърси, където беше първоначалната регистрация на Polymetal, е включен в списъка на "неприятелските" за Русия юрисдикции.

Пререгистрацията ще позволи на компанията да извършва определени видове корпоративни дейности, включително изплащане на дивиденти на акционерите и разделяне на руските и казахстанските активи. Уточнява се, че е възможно през четвъртото тримесечие на тази година Polymetal да проведе общо събрание на акционерите, за да одобри разделянето на тези активи.

Най-големият производител на сребро в Русия инвестира близо половин милиард долара в златно находище

Най-големият производител на сребро в Русия инвестира близо половин милиард долара в златно находище

Polymetal притежава 59,4% от уставния капитал на находището Ведуга и има кол опция за изкупуване на останалия дял