Петролният и газов гигант BP (British Petroleum) отчита по-силни от очакваните печалби за третото тримесечие, подкрепени от високите цени на суровините и стабилния маркетинг и търговия с газ. Британската енергийна компания отчете основна печалба от $8,2 милиарда за трите месеца до края на септември, съобщава CNBC. Това е значително увеличение спрямо година по-рано, когато нетната печалба възлизаше на $3,3 милиарда.

Анкетирани от Refinitiv анализатори очакваха нетна печалба за третото тримесечие на годината да бъде $6 милиарда.

Greenpeace загуби битката срещу новите сондажи на BP във Великобритания

Greenpeace загуби битката срещу новите сондажи на BP във Великобритания

Еко организацията ще обжалва във Върховния съд

На този фон BP обяви и още $2,5 милиарда обратно изкупуване на акции.

Най-големите петролни и газови компании в света отчетоха огромни печалби през последните месеци, облагодетелствайки се от скока на цените на суровините след инвазията на Русия в Украйна. В същото време в много страни са все по-силни призивите за по-високи данъци върху рекордните печалби на газовите и петролни компании, особено в момент, когато растящите цени на газта и горивата повишиха инфлацията по света.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова петролните компании да спрат "печалбите от войната" и заплаши да преследва по-високи данъци, ако индустриалните гиганти не работят за намаляване на цените на газа. От своя страна много компании от петролната и газовата промишленост осъдиха призивите за нов данък върху печалбите, предупреждавайки, че той няма да успее да разреши рязкото покачване на цените на енергията и в крайна сметка може да възпре инвестициите.

"Резултатите от това тримесечие отразяват това, че продължаваме да се представяме добре и да се трансформираме", заяви главният изпълнителен директор на BP Бърнард Луни в изявление.

"Оставаме фокусирани върху това да помогнем за решаването на енергийната трилема - сигурна, достъпна и нисковъглеродна енергия. Ние осигуряваме петрола и газа, от които светът се нуждае днес, като в същото време инвестираме за ускоряване на енергийния преход", допълва Луни.

Акциите на BP са се повишили с над 45% от началото на годината.

Без изненади: Петролните компании регистрираха тежки загуби

Без изненади: Петролните компании регистрираха тежки загуби

Голяма част от тях са отписали гигантски активи