След срива на петрола, който се понижи дори до негативна стойност в края на април, през второто тримесечие се очакваше компаниите от отрасъла да оповестят загуби. След като отчетните им документи вече са ясни, ето ги и тях.

Royal Dutch Shell е регистрирала рекордната загуба от 18 млрд. долара, а гигантът отписа активи на стойност 16,8 млрд. долара. Без тях, той щеше да е на малка нетна печалба от . Така се обръща състоянието на компанията от първото тримесечие, когато тя регистрира печалба от 2,7 млрд. долара.

Петролът се стабилизира, перспективите за търсенето остават несигурни

Петролът се стабилизира, перспективите за търсенето остават несигурни

Сутринта Brent се търгува по $43,68, а WTI - по $ 41,23 за барел

Проблемът за компанията е, че делът на задълженията ѝ също расте. Във финансите той се нарича гиринг и изразява съотношението между нетния дълг и капитала, като в случая на Shell той вече е 32,7% спрямо 28,9% през предходното тримесечие.

В парично изражение, положението не е толкова тежко при италианската петролна компания Eni. Тяхната загуба през второто тримесечие е 4,41 млрд. евро, с което общата загуба за първото полугодие расте до 7,34 млрд. евро. В резултат на това, компанията понижи драстично капиталовите си разходи и обвърза размера на дивидентите с цената на петрола.

При ConocoPhillips загубата е 1 млрд. долара през периода, след като почти 25% от производствените ѝ мощности бяха затворени. От компанията изтъкнаха, че се очаква производството да се възстанови към септември.

Total е изгубила 8 млрд. долара от отписване на активи, най-вече намиращи се в пясъчниците на Канада. Окончателният размер на загубите ѝ ще стане ясен в началото на август.

Федералният резерв повишава цените на петрола: Ето как

Федералният резерв повишава цените на петрола: Ето как

В крайна сметка инфлацията няма да се ограничи само до финансовите пазари, а ще доведе и до растеж на цените на активите, включително на "черното злато"