Цените на петрола от световните малки в четвъртък са стабилни след данните за максимален от началото на годината спад на американските запаси. Перспективите за търсенето на петрол остават несигурни предвид продължаващия ръст на заразените с COVID-19 в Азия, Южна Америка и САЩ, казват експертите на AxiCorp.

Септемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта се търгуват на лондонската борса ICE Futures зпо $43,68 за барел, което е със 7 цента под цената при затваряне на предишната сесия. В сряда Brent поскъпна с $ 0,53 (1,2%) до $ 43,75 за барел.

Към същия момент фючърсите за септември за американския еталон WTI поевтиняват на Нюйоркската стокова борса NYMEX с $0,04 до $ 41,23 за барел. Предишният ден тези контракти се вдигнаха с $0,23 (0,6%) до $ 41,27 за барел.

"Планираното облекчаване на ограниченията за производство от страните от ОПЕК + от август, както и възможността за леко увеличение на производството на петрол в Съединените щати, може да бъде тест за стабилността на пазарните настроения през следващите седмици", Доу Джоунс цитира AxiCorp.

Министерството на енергетиката на САЩ съобщи в сряда, че стоковите запасите от суров петрол в страната са спаднали с 10,6 милиона барела през седмицата, приключила на 24 юли. Това е най-значимият спад от края на декември миналата година. Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, очакваха средно с 1,2 милиона барела да се съкратят запасите.

Запасите от петрол в терминала Кушинг, където се съхранява нефт, който се търгува на NYMEX, се увеличават с 1,3 милиона барела през седмицата. Производството на петрол в САЩ остава 11,1 милиона барела на ден.

В същото време запасите от бензин миналата седмица са се увеличили с 700 000 барела, а на дестилатите - с 500 000 барела. Анализаторите прогнозираха спад в запасите на бензин с 2 милиона барела и не очакваха промяна на запасите на дестилати.