В средата на януари група активисти заведоха дело срещу Apple, настоявайки компанията да свали чат приложението Telegram от магазина си, като обещаха подобна участ да застигне и Google. Въпреки това пазарът реши и особено на фона на проблемите с другите пазарни участници, платформата се изстреля до първата позиция по изтегляния за миналия месец, предаде Zero Hedge.

Един от двигателите на това изстрелване беше Илън Мъск, който в началото на януари туитна "Use Signal" ("Използвайте Signal"), което подтикна много потребители към Telegram и чат приложението Signal.

Поредната стъпка към онлайн цензурата: Съдят Apple, за да премахне приложението Telegram от магазина си

Поредната стъпка към онлайн цензурата: Съдят Apple, за да премахне приложението Telegram от магазина си

Обвиненето смята, че то се използва от неонацисти

От друга страна, WhatsApp, един от основните конкуренти на двете, беше изправен пред скандал заради промени в общите правила, което доведе до отлив на потребители заради опасения за личните им данни, като те се насочиха най-вече именно към Telegram.

Така само седмица след поста на Мъск, броят на активните потребители на Telegram нарасна до над 500 млн., покачване от 25 млн. от които само в рамките на три денонощия, като половината от този растеж е движен от изтеглили приложението в Азия и Европа.

А след края на месеца от класацията на Sensor Tower става ясно, че Telegram е най-изтегляното приложение, различно от игра, през януари, следвано от TikTok, Signal, Facebook и WhatsApp.

Общият брой на изтеглянията на Telegram за изминалия месец е 63 млн., което означава, че само през януари потребителите на приложението са се увеличили с почти 20%, а ръстът в сравнение с януари 2020 г. е от почти четири пъти.

Милиардерите зад Signal и Telegram - приложенията, привлекли милиони потребители за сметка на WhatsApp

Милиардерите зад Signal и Telegram - приложенията, привлекли милиони потребители за сметка на WhatsApp

Кои са те?

"За последните 7,5 години ние винаги сме защитавали сигурността на нашите потребители и постоянно подобряваме качеството на приложенията си", каза основателят на Telegram Павел Дуров. "Някои потребители ни харесват заради неограничения размер на облачното ни пространство, други заради синхронизацията с външни платформи, а трети харесват отдадеността на Telegram към сигурността и защитата."