Фондът за частни инвестиции Mid Europa Partners нае инвестиционната банка Citi да намери купувач за веригата магазини Profi, един от най-големите румънски търговци на дребно по отношение на оборот -  €2,4 милиарда за миналата година, съобщава Ziarul Financiar, цитирайки източници, запознати със сделката. Според информацията фондът се стреми да получи €1 милиард.

Mid Europa Partners стана акционер на Profi в края на 2016 година, когато заплати над €530 милиона на Enterprise Investors за търговеца, който по това време разполагаше с около 500 супермаркета и магазини. През последните седем години бизнесът на Profi се е утроил, заедно с разрастването на магазинната мрежа в страната.

Rehau отвори хъб в Румъния за 10 млн. евро

Европейски лидер в производството на дограма отвори хъб в Румъния за 10 млн. евро

Логистичният център ще снабдява и българския пазар

Веригата магазини Profi е основана през 1979 година в Белгия от Louis Delhaize Group. В първите години след основаването си компанията разполага със 130 супермаркета в Белгия и Люксембург. През 2001 година, за да избегне фалит, Louis Delhaize Group се обединява с Profi в мрежата от супермаркети Match и започна да ребрандира 62 супермаркета в Белгия и 14 в Люксембург.

Louis Delhaize Group открива първия си супермаркет в Румъния на 29 юни 2000-та година в Тимишоара в югозападна Румъния. 

Profi се разраства бързо в един слабо развит по онова време пазар на дребно в северната ни съседка. Националният отпечатък на компанията и успехът при внедряването правят марката много разпознаваема и все по-успешна. Днес фирмата управлява над 1600 магазина в Румъния, което я прави най-голямата верига супермаркети в страната.

Румъния е производител №2 на велосипеди в ЕС

Наша съседка е производител №2 на велосипеди в ЕС

Индустрията е във възход на много места, у нас - не точно